Magyar Levente: Magyarország Ukrajna partnere, nem pedig ellensége

Az ukrán hatóságoknak nem ellenséget, hanem partnert kellene látniuk a helyi magyarságban – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Magyar Levente azt követően tájékoztatta az újságírókat, hogy összehívták az EU- és NATO-tagállamok Magyarországra akkreditált nagyköveteit, hogy tájékoztassák őket arról, hogyan alakult ki a mostani helyzet.

Közölte: az elmúlt időben Ukrajna hatóságai példátlanul durva lépéseket tettek annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyarságot eltántorítsák a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson való részvételtől. Ezek között említette, hogy “kommandósok törték rá az ajtót éjszaka alvó családokra”. Itt nyilván a Rezes Károlynál történt indokolatlan házkutatásra célzott.

Kitért arra:

az ukrán külügyminisztérium korábban kilátásba helyezte, hogy kitilt magyar minisztereket Ukrajnából, ha megkísérlik a belépést Kárpátaljára.

Erre ugyan végül nem került sor, de Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert hétfőn egy órán át, míg másnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert bő negyedórán keresztül várakoztatták az ukrán határon. Előzőleg pedig Íjgyártó István kijevi magyar nagyköveten keresztül üzentek, hogy a magyar politikusok tartózkodjanak a kárpátaljai látogatásoktól. Úgy tudjuk, emiatt pénteken el is maradt egy anyaországi politikus hozzánk tervezett útja.

Az államtitkár szerint a jelek arra mutatnak, hogy az ukrán külügyminisztérium továbbra is azon a vonalon halad, amely az előző elnök, Petro Porosenko nevéhez köthető, a kisebbségekkel – így a magyar közösséggel – szemben durván fellépnek és olyan hangnemet használnak, amely az EU-ban és a NATO-ban – ahová Ukrajna igyekszik – már régóta elképzelhetetlen. Ukrajna dezinformációs kampányt is folytat, tette hozzá.

Magyar Levente azt is elmondta:

az ukrajnai választásba Magyarország semmilyen módon nem kíván beavatkozni, de azt reméli, hogy lesz magyar képviselet az ukrán törvényhozásban.

Forrás:

KISZó/MTI

Post Author: KISZó