Nyolc egyszerű tipp, hogy utazásunk gondtalan legyen

Az utazási betegség – szaknyelven kinetózis – émelygéssel, hányingerrel járó tünetegyüttes, ami a leggyakrabban akkor lép fel, amikor mozgó járművön ülünk.

Az utazás, nyaralás élményét sokszor elrontó, kellemetlen tünetek hátterében a belső fülben elhelyezkedő egyensúlyozási szervünk működési zavarai állhatnak. Hogyan lehet megelőzni a tünetek megjelenését, hogy nyaralásunk valóban pihentető, felhőtlen élményt nyújtson, kellemetlen mellékhatások nélkül.

  1. Ne szomjazzunk! Fogyasszunk elegendő folyadékot, lehetőleg tiszta vizet az utazás során. Ha rendben van folyadékháztartásunk, akkor szervezetünk jobban tudja kontrollálni testhőmérsékletünket, fejünk is tisztább, és nem fenyeget kiszáradás.
  2.  Figyeljünk étrendünkre! Utazás előtt és alatt ne fogyasszunk nehéz, zsíros, erősen fűszeres ételeket, kerüljük az alkoholt. Üres gyomorral sem tanácsos azonban elindulni. Ha lehetőségünk nyílik rá, érdemes kísérletezni, mik azok az ételek, amik nem terhelik meg a gyomrunkat, mégis megadják a telítettségérzetet, és persze a szükséges energiát az útra.
  3. Ha tehetjük, keressünk olyan ülőhelyet, ahol kevésbé vagyunk kitéve a mozgásnak. Buszon, repülőn érdemes a jármű közepén foglalni helyet, utóbbin a szárnyak magasságában lesz kevésbé mozgalmas utunk, előbbin az első és a hátsó tengelyek között. Hajón az alsóbb szinteken elhelyezkedő, a hajó tömegközéppontjához közel eső kabinokat válasszuk, autóban üljünk előre, a sofőr mellé. Lehetőleg mindig előre néző ülésen foglaljunk helyet.
  4.  Hagyjuk a könyvet, az újságot, a mobiltelefont a táskánkban/zsebünkben!
  5. Csónakban, hajón, autóban érdemes egy távoli pontra összpontosítani.
  6.  Lélegezzünk be friss, hűvös levegőt: húzzuk le résnyire az ablakot, vagy ahol ezt nem tehetjük meg, irányítsuk arcunk felé a szellőzőt, de kerüljük az erős huzatot.
  7.  Kerüljük a hasonló problémával küzdők társaságát! Ne hallgassunk oda, ha az utazási betegségre, émelygésre, rosszullétre terelik a szót, vagy udvariasan kérjük meg őket, hogy beszéljenek másról.
  8.  Legyen nálunk rosszullét elleni gyógyszer. Ilyeneket vény nélkül is kaphatunk a patikában megelőzés céljából, utazás előtt vagy szükség esetén közben is bevehetjük, és meglepően hatásosak lehetnek. Ha súlyosabb problémát okoz számunkra a betegség, utazás előtt érdemes háziorvosunkkal is konzultálni.
Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó