Sorsdöntő ukrán választásról ír a Magyar Nemzet

Ukrajnában ma új parlamentet választanak. Az előre hozott választásokat május 20-i beiktatási ceremóniáján rendelte el Volodimir Zelenszkij tavasszal megválasztott új államfő. Számára a tét nem kisebb, mintsem sikerül-e megteremteni az őt támogató kormányzati többséget. A kárpátaljai magyarság szempontjából pedig az a nagy kérdés: megmarad-e a magyar képviselet a kijevi radában? – írja választási előzetes cikkében a Magyar Nemzet.

Az elmúlt hetekben igencsak ingadoztak a pártszimpátiák alakulásai, indít az elemzés. Volt olyan pillanat, amikor úgy tűnt, Petro Porosenko volt államfő és Julija Timosenko korábbi miniszterelnök is a parlamenten kívül reked, ami politikai nyugdíjazásukat jelentené. Ám a hajrára erősödni tudtak, s ha hinni lehet a közvélemény-kutatóknak, szinte biztosan ott lesznek az új parlamentben is, de befolyásuk várhatóan csekély lesz. Ami nem változott az elmúlt hetekben, az a Zelenszkij-féle Nép Szolgája párt magas támogatottsága. Pártlistás győzelme garantált, a kérdés csak az, negyven vagy ötven százalékhoz lesz-e közelebb a rá adott voksok aránya.

Miután Ukrajnában vegyes a választási rendszer, a közvélemény-kutatások előrejelzéseiből egyelőre nehéz megtippelni a 450 fős parlament végleges összetételét, mert 225 mandátum egyéni körzetekben dől el, s itt garantáltan nem fognak visszaköszönni a pártlistás arányok, állapítja meg a szerző.

Melinda Hering, az UkraineAlert blog szerkesztője nem mond újat azzal, amikor kijelenti: Zelenszkijnek a választások után nehéz lesz egyben, közös platformon tartani a pártját. A Nép Szolgája ugyanis legalább három csoportból tevődik össze: egyrészt Zelenszkij show-biznisz köreiből származók, másrészt a közvélemény kívánságára a korrupció elleni harc aktivistái alkotják, de ott vannak még Igor Kolomojszkij oligarcha emberei is. Mind-mind más elvekkel, célokkal és főként érdekekkel.

A volunteer holds electoral materials in support of the Servant of the People party led by Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy during an event ahead of the parliamentary election in Kiev, Ukraine July 18, 2019. REUTERS/Valentyn Ogirenko – RC147578B410

Az elemzők többsége abban egyetért, Zelenszkijék abban az esetben is koalíciós társat keresnek majd, ha esetleg egyedül is képesek lennének a 226 fős parlamenti többség létrehozására. A lehetőségei azonban eléggé szűkek. Porosenko pártjával kizárt az együttműködés, hiszen Zelenszkij saját kampányát is a volt elnök démonizálására építette fel. Marad tehát a Haza (Batykivscsina) és a Hang (Ho­losz). Előbbi vezetője, Julija Timosenko már fel is ajánlkozott, de a Nép Szolgája nem reagált rá.

Akárhogy is van, július 21-e után leszünk csak okosabbak. Addig viszont szurkolhatunk, hogy továbbra is maradjon magyar képviselő az ukrán törvényhozásban. Listán egyik párt sem biztosított esélyes helyet a magyarság képviselőinek, bár folytak bizonyos tárgyalások a Nép Szolgájával és a kisebbségbarát politikát ígérő Ellenzéki Platformmal, de ezek nem vezettek eredményre. A helyzetet és az esélyeket nehezíti, hogy a Központi Választási Bizottság törvénysértő módon megsemmisítette a korábban még létező magyar többségű választókerületet, s úgy rajzolta át a hat kárpátaljai egyéni körzetet, hogy egyikben se legyen többségben a magyar ajkú szavazópolgárok száma. Ennél fogva bravúr kell a bejutáshoz, de a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) összefogásának köszönhetően három körzetben magyar jelöltek is indulnak: Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Barta József, a KMKSZ és a megyei önkormányzat alelnöke, valamint Tóth Miklós, a megyei tanács magyar frakciójának képviselője, az UMDSZ vezetőségi tagja.

A Magyar Nemzet kitér a kampányhajrában megszaporodó magyarellenes provokációkra is. Ezek egyike, hogy Rezes Károlynál, a megyei tanács magyar frakciójának vezetőjénél házkutatást tartottak kommandós rendőrök.

Az akció miatt az UMDSZ Volodimir Zelenszkijnek és a főügyésznek címzett nyilatkozatban tiltakozott, s kérte a hatósági túlkapás azonnali kivizsgálását. A központi ukrán sajtó a magyar kormány által Kárpátaljának nyújtott anyagi segítséget rosszindulatúan úgy igyekezett beállítani, mintha azt a KMKSZ elnöke tenné zsebre. A kulturális szövetség ellen pedig azért indítottak ügyészségi eljárást, mert hetilapjuk címoldalának választási térképén a magyar nemzeti lobogó színeivel kiemelve ábrázolták a magyar érdekeltségű három egyéni választókerületet. Kijevből pedig Íjgyártó István magyar nagyköveten keresztül üzentek Budapestnek, kifejezve rosszallásukat, amiért a választási kampányban több magyarországi politikus, köztük Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is Kárpátaljára látogatott.

Post Author: KISZó