Mi kell a gyereknek?

A gyerekeknek rövid, a szülőknek hosszú. Mi az? A nyári szünidő! Főleg akkor tűnik véget nem érőnek, amikor a szülőnek dolgoznia kell, a lurkót pedig nem tudja mivel lefoglalni. Nem olyan egyszerű jó megoldást találni erre. Vajon milyen alternatívák vannak, és mi számít igazi pihenésnek a pszichológus szerint? Lelekács Georgina pszichológus válaszol.

– Mit ajánl, miről szóljon a nyári szünidő?

– Mindenképp az aktív pihenésről, a pozitív élmények gyűjtéséről. Szeptemberben újult energiával kell megkezdeniük a tanévet, ahhoz pedig most kell relaxálni. A nagy melegben a vízközeli helyek nyújtanak kikapcsolódást, de jó ötlet a városnézés, kirándulás is. Fontos a sport, a mozgás.

A családi programok okos tervezésével mindenki számára kellemes lehet az együtt töltött idő.

Érdemes utánanézni, hogy a hely, ahová megyünk, gyerekbarát-e vagy sem, mivel tud majd játszani a kiskorú. Sokaknak nagy fejfájást okoz, hogy mivel kössék le a gyereket. Olykor egy játszótér is elég, vagy az, hogy leülünk vele kártyázni, dominózni…, együtt labdázunk. Otthon rá lehet venni őket egy kis házimunkára is, de ez hosszútávon természetesen nem megoldás. Nem árt elküldeni egy hétre a nagymamához, hisz sok mindent tanulhat tőle. Csemeténk rengeteg új dolgot tapasztalhat falun vagy a kiskertben.

Azt ne hagyjuk, hogy egész nap mobiltelefonozzon, televízió vagy számítógép előtt üljön.

– Milyen táborokat ajánlana a gyerekeknek?

– Elsősorban az egyházi táborokat javasolnám. Nagyon jól működnek, nem túl költségesek, sokszínűek és ideálisak a gyerekek számára. Építő közösségben vannak, a nevelők fokozottan odafigyelnek rájuk, olyan történeteket mesélnek nekik, amelyek felkeltik a kicsik érdeklődését. Ezek a táborok általában jól felszereltek, rengeteg játék akad, amit szabadidőben kipróbálhatnak, illetve az oktatók is több csoportos vetélkedőt szerveznek. Ha más jellegű táborok után néz a szülő, akkor figyeljen arra, hogy változatos legyen. Ha tánctáborról van szó, akkor jó, ha van kézműveskedés is, mivel a gyerekek hamar megunják ugyanazt a foglalkozást. A legtöbb intézményben a tanév végi iskolai tábor általában a nyelvtanulás jegyében zajlik. Ez hasznos, de egyben fárasztó is, hiszen a nebulók pihenésre vágynak. A túlzott terhelés nem tesz jót nekik nyáron.

– Mi a helyzet a kötelező olvasmánnyal?

– Az olvasás is lehet kikapcsolódás. Néhány könyv nem megy a pihenés rovására. A kisebbeknek azért is kifejezetten ajánlott ez a foglalatosság, hogy ne váljanak idegenné számukra a betűk, és könnyebb legyen ősszel visszarázódni. Egy-két matekpélda megoldása sem árt senkinek.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó