Ezután három csoport várja a gyerekeket

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében két ütemben zajlottak fejlesztések a tiszaásványi óvodában, melynek átadó ünnepségére július 19-én került sor.

Tiszaásványban 1947-ben nyitottak először óvodát egy csoporttal. 2005-ben a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Julianus Barát Alapítvány támogatásával az óvoda új épületbe költözött. Az eddig használt objektumot visszaszolgáltatták jogos tulajdonosának, az egyháznak. Az új intézmény épülete eredetileg dohányszárítónak készült a szovjet éra utolsó éveiben. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program első ütemében sikerült befejezni a fűtési rendszert, a konyha raktárának csempézését és új bútorzattal berendezni a termeket stb.

Jelenleg két csoport működik az intézményben, de húsz gyermeket helyhiány miatt nem tudtak felvenni, így újabb fejlesztésekre volt szükség. Ezt a problémát a program második ütemében orvosolták, így mostantól három csoportban folyhat az oktatás, nevelés.

– Az óvodai ellátás biztosítása több szempontból is fontos. Lényeges a gyermekek fejlődése érdekében, valamint a szülők számára is fontos, hogy gyermekeiket megfelelő környezetben, felügyelet alatt tudhatják – emelte ki Bezzeg Tamás, az ungvári főkonzulátus konzulja.

– Akkor vagyunk a legboldogabbak, ha gyermekeinket boldognak látjuk, amiért igyekszünk mindent meg is tenni. Magyarország számos területen támogatja a kárpátaljai magyarságot, melynek fontos része az óvodafejlesztés – mondta Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke.
Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke beszédében nagy hangsúlyt fektetett az óvoda fejlesztésének körülményeire és bejelentette, hogy a jövőben a község iskolája is meg fog újulni.

Soós Zsolt református lelkész Isten áldását kérte az intézmény munkájára, a nevelőkre és a gyerekekre egyaránt. Ezt követően a csemeték a maguk módján, ünnepi műsorral mondtak köszönetet.

Bara Tünde

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó