Nem jut be magyar képviselő a kijevi parlamentbe

Nem sikerült képviselőt bejuttatnia az ukrán parlamentbe a kárpátaljai magyarságnak a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közös támogatással indított képviselőjelöltet három olyan egyéni választókerületben, amely magyarlakta településeket is magában foglalt. Kárpátalján volt a legalacsonyabb a részvétel, a szavazók 41,16 százaléka adta le a voksát.

A 68-as számú Ungvár központú egyéni választókerületben 17-en mérkőztek meg a parlamentbe jutásért. Közülük kilencen független jelöltként szálltak harcba, nyolcat pedig pártok indítottak.

A választási jegyzőkönyvek százszázalékos feldolgozottsága mellett Olekszandr Pekar, a Nép Szolgája párt jelöltje 13 946 szavazatot (19,3 százalék) kapott, nem sokkal lemaradva Horváth Róberttől, aki a voksok 19,66 százalékát (14 207 szavazat) zsebelte be. Az eddig a Petro Porosenko Blokkot erősítő képviselő most függetlenként jutott be a Legfelső Tanácsba. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára 12 788 szavazattal (17,7 százalék) Andrij Andrijiv Ungvár polgármestere állhatott,

míg Barta József a negyedik helyen végzett 8939 szavazatot (12,37 százalék) gyűjtve.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség közösen támogatott magyar képviselőjelöltje tarolt a magyar településeken. Tiszaújfaluban például 88,79 százalékot kapott, Nagydobrony is megközelítette ezt az értéket. Ott a választáson megjelentek 84,4 százaléka tette az ikszet a magyar jelölt neve mellé. Szalóka is Barta Józsefet hirdette győztesnek, a településen 81,25 százalékot ért el a KMKSZ alelnöke. Ezenkívül Kisdobrony és Eszeny lépte túl a 80 százalékos arányt.

A 70 százalékot több településen sikerült teljesíteni, ilyen volt Gálocs, Kisgejőc és Tiszaágtelek is.

– Az Ungvár központú 68-as választókerületben nagyobb incidensek nélkül zajlott a szavazás. Kisebb szabályszegések előfordultak, de ezek nem voltak kihatással az eredményre – nyilatkozta lapunknak Jaroszlav Hulan. Az Opora civil hálózat megfigyelési koordinátora hozzátette, a kerületi választási bizottság által visszafordított jegyzőkönyvek kijavításánál volt tapasztalható több kihágás, azokat egyes bizottságok tagjai helyben javították ahelyett, hogy visszatértek volna szavazókörzeteikbe. Erről videofelvételt készítettünk, melyek nyilvánosan megtekinthetők hálózatunk internetes oldalán.

A 144 választókörzetben 153 392 választásra jogosult közül 75 439-en járultak az urnákhoz. Ez lényegesen elmarad a 2014-es parlamenti választáson részt vevők arányától. Akkor a szavazópolgárok több mint 60 százaléka élt demokratikus jogával.

A Munkács központú 69-es választókerületben Tóth Miklós, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökségi tagja a Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján közzétett nem hivatalos végeredmény szerint 11,70 százalékkal a harmadik helyen végzett. A magyar összefogás jelöltje 6949 szavazatot kapott. Tóth Miklós közösségi oldalán mondott köszönetet a választóknak, nemcsak azoknak, akik rá szavaztak, hanem azoknak is, akik elég fontosnak tartották, hogy véleményt nyilvánítsanak vasárnap.

– Tisztelt kárpátaljai honfitársaim! Hálás szívvel köszönöm a megtisztelő bizalmukat! – írta Facebook-oldalán az UMDSZ alelnöke.

A képviselőjelölt a körzetéhez tartozó magyarlakta települések közül a legjobban Zápszonyban szerepelt, itt a voksok 86 százalékát szerezte meg. Nagy, 70 százalékot meghaladó volt a támogatottsága Guton, Mezőkaszonyban, Hetyenben, Izsnyétén, Csongoron, Csonkapapiban, Somban, valamint Kis- és Nagybégányban. Mindössze két községben Szvobodában és Beregrákoson nem érte el az 50 százalékot.

A 68-ashoz hasonlóan, a 69-es választókerületben is kevesebben mentek el szavazni, mint 2014-ben – a 155 826-ból 61120 választó adta le a voksát, 7700-zal kevesebben mint öt éve. A hat egyéni választókerületből itt volt a legkevesebb jelölt, mindössze 9-en szálltak ringbe a parlamenti mandátumért. Viktor Baloga kárpátaljai oligarcha-politikus, az Egységes Centrum (JC) vezére tűnt az első számú befutónak, ám Edgar Tokar a Nép Szolgája párt által indított jelölt meg tudta szorítani. Végül Viktor Baloga a szavazatok 35,81 százalékát szerezte meg, 789 szavazattal bizonyult jobbnak és ismét bejutott az ukrán parlamentbe.

Közel 146 ezer szavazót vártak a 73. számú, Nagyszőlős központú választókerületbe, amely magába foglalta a Nagyszőlősi járást, Beregszász városát, a Beregszászi és az Ilosvai járás egy részét, összesen 115 szavazóhelyiséggel.

Érdekesség, hogy míg 2014-ben a 73. körzetben a 147 024 választópolgárból 54 305-en adták le a voksukat, most vasárnap a 146 362 szavazásra jogosult személyből 65 369-en mentek el szavazni, tehát 11 064-gyel többen.

A körzetben tizenhatan mérkőztek meg egymással, többek között az ál Brenzovics, és a szintén megtévesztés céljából bejegyzett Kovács Miklós. A legesélyesebbnek Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Vladiszlav Poljak független, és Ivan Margitics, a Nép Szolgája színeiben induló jelölt tűnt. Nagyszőlősön és a járásban egyértelműen Poljakkal szimpatizáltak a szavazók, ő a városban 47,1, a járásban 46,1 százalékot ért el. Brenzovics László 16 644 szavazatot szerzett összesen.

A Nagyszőlősi járás magyarlakta falvaiban vezetett, ám akadtak meglepetések. Tiszaújlakon és Csepében például szoros volt a verseny, előbbi településen 389 szavazatot szerzett Brenzovics, míg Poljak 334-et. Csepében 277 vokssal alulmaradt a magyar jelölt, Poljak 311voksot kapott.

Tiszaújhelyben és Tiszapéterfalván is jelentős számban szavaztak a nagyszőlősi üzletemberre. Verbőcön és Tiszakeresztúron viszont egyértelműen Brenzovics mellett álltak ki, sőt,

Szőlősgyulán szinte száz százalékban a magyar jelöltet támogatták: 688-an adták le voksukat Brenzovicsra, míg Poljak és Margitics csak 1, illetve 3 szavazatot tudhatott a magáénak.

Ez talán válaszreakció lehetett a falubelijük meggyanúsítására. Az ármányokkal átszőtt kampány tetőfoka volt a megfélemlítés céljából elrendelt házkutatás Rezes Károlynál. A Kárpátaljai Megyei Tanács magyar frakciójának képviselőjét, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökségi tagját választási csalással vádolták meg, szőlősgyulai házát a hatóság emberei fel is forgatták.

Az előzetes eredmények szerint Beregszászban Brenzovics László 40,9 százalékot, Ivan Margitics 18,8-at, míg Vladiszlav Poljak 13 százalékot ért el.
Az idei kampány többnyire a közösségi oldalakon való fényképes posztokra, videókra, hashtaggel ellátott plakátokra épült. Ezekkel még a kampánycsendet is megsértették néhányan. Beregszászban az egyik üzlet kirakatában ékeskedett egy jelölt plakátja.

A 73. számú kerületben, azt leszámítva, hogy a választás előtti éjszaka kerekedett vihar miatt egyes szavazóhelyiségek áramszolgáltatás nélkül nyitottak ki, jobbára gond nélkül zajlott minden.

Az MTI kárpátaljai tudósítója a KMKSZ-re hivatkozva arról számolt be, hogy mind a kampány idején, mind a szavazás napján számos visszaélés és csalás történt a magyar összefogás három jelöltjével szemben. Miután a CVK visszautasította a kárpátaljai magyar szervezetek kérelmét, hogy a korábbi gyakorlatnak és az ukrán választójogi törvénynek megfelelően magyar többségű választókerületet alakítson ki a július 21-i előrehozott parlamenti választásra, a magyar összefogás három képviselőjelöltje olyan körzetekben indult, ahol a magyar nemzetiségű választók aránya jóval elmarad a többségi nemzethez tartozókétól. A magyar jelöltek esélyeit rontotta, hogy a hatóságok rendőri intézkedésekkel igyekeztek megfélemlíteni a magyar választókat. A választókerületben hamis állításokat tartalmazó szórólapokkal igyekeztek lejáratni a KMKSZ elnökét, akiről ismeretlenek még a voksolást megelőző napon is megtévesztő SMS-üzeneteket küldtek a választóknak. A magyar szervezet megfigyelői vasárnap több szavazókörben észleltek választási csalást.

Ami a többi választókerületet illeti, a 71. számúban teljes feldolgozottság mellett magasan Valerij Luncsenko nyert, ahogy a 72. számú választókerületben is eldőlt, hogy Vaszil Petyovka maradhat a parlamentben, nagy valószínűség szerint a Zelenszkij-párti Mihajlo Labát sem tudják már megszorítani a 70. számú, Szolyva központú kerületben.

Pártlistáról négy kárpátaljai jelölt szerzett mandátumot. A Nép Szolgája párt listájáról Igor Krivosejev ceremóniamester, a párt kárpátaljai megyei szervezetének vezetője és Anatolij Kosztyuh jogász jutott be a parlamentbe. A Julija Timosenko vezette Batykivscsina listáján újra bejutott a Legfelső Tanácsba a kárpátaljai származású Ivan Krulko, valamint Sufrics Nesztor, aki a Moszkva-barát politikusokból álló, Viktor Medvedcsuk által irányított Ellenzéki Platform – Az Életért párt színeiben szerzett mandátumot.

A megyei rendőrkapitányság sajtószolgálatának keddi közleménye szerint összesen 274 bejelentés érkezett a hatóságokhoz választási csalás gyanúja miatt.

Andrij Rubel megbízott rendőrfőkapitány közlése szerint a feljelentések alapján 12 büntetőeljárást indítottak. Öt esetben szavazatvásárlás bűncselekményének gyanúja merült fel Ungváron, Nagyszőlősön, Csapon és Munkácson, valamint a Nagyszőlősi járásban. Négy esetben szavazólap-rongálás, egy-egy esetben agitációs plakát eltulajdonítása, hamis bombafenyegetés – a szerednyei szavazókörben volt bombariadó – és egy újságíró megfenyegetése miatt vizsgálódik a rendőrség. Továbbá 36 adminisztratív jegyzőkönyv érkezett választási szabálysértésről, ezek további sorsáról az illetékes bíróságok döntenek, leginkább tiltott agitáció miatt érkeztek panaszok a políciához.

Hivatalos eredmény későbbre várható.

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó