Széljegyzet: Golyókapkodó is jobban védene

A múlt század nyolcvanas éveinek kedvenc rajzfilmsorozata volt a televízióban többször vetített Pom Pom meséi. Ki ne emlékezne a csokoládét minden formában imádó Gombóc Artúrra, Festéktüsszentő Hapci Benőre vagy Madárvédő Golyókapkodóra.

Utóbbi, csak parafalapot hordott páncéling gyanánt, de az is megóvta őt és kis barátait a puskagolyóktól, csúzlikból kilőtt kavicsoktól. Nem úgy, mint azok az állítólagos golyóálló mellények, amelyekkel az ukrán hadiipar látta el a hadsereget. Az országban, ahol bármi (tömeggyilkosságok, középületek megszállása, kisebbségek vegzálása) megtörténhet úgy, hogy a vétkeseknek nem esik bántódása, most tovább gyűrűznek a hadiiparban történt visszaélések körüli botrányok. Ezúttal a hadsereghez került golyóálló mellényekről derült ki, hogy semminek nem állják útját.

Az Állami Nyomozó Iroda (DBR) leleplező anyagot tette közzé mely a YouTubera is felkerült. Ebben meg nem nevezett felelős beosztású személyek beszélnek arról, milyen biztonsági felszereléssel látják el az ukrán haderőt. A szóváltásokból kiderül, a védelmi tárcánál jól tudták, hogy selejtesek a golyóállónak hitt mellények, ennek ellenére megvásárolták azokat és ellátták velük a katonákat. A belügyminisztérium kísérleti tudományos laboratóriumában megvizsgálták a szóban forgó eszközt, és megállapították, hogy az semmilyen védelmet nem nyújt a viselőjének. A M3c márkájú mellényeknek extrém körülmények között is meg kellene óvniuk viselőjük testi épségét. A laboratóriumi vizsgálat során azonban kiderült, hogy még egy pisztolygolyónak sem képesek ellenállni.

Vagyis a Petro Porosenko által Európa legerősebb hadseregének kikiáltott armada biztonsága érdekében akár a Pom Pom mese figuráját is felbérelhették volna. Az is nyújtott volna akkora biztonságot a katonáknak, mint a kemény milliókba került golyó(nem)álló mellények.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó