Nádaspatak kurucai

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ) nyári táborai olyan sokszínűek, hogy azt, aki nem próbálta, nem is tudja elképzelni. Az év megkoronázásának számít a szabadban eltöltött egy hét, amikor a tudásukat „élesben” tesztelhetik az ifjak. A munkácsi járási Nádaspatakon olyan kis sátortábort hoztak létre a beregszászi cserkészek, hogy azt talán a szomszédos falu lakói is megirigyelnék.

Idén közel kilencvenen vettek részt a beregszászi cserkészcsapat táborában. A Vérke-partiakhoz csatlakoztak Beregdéda és Mezőgecse cserkészei is. A csapiak és a munkácsiak is szerveztek nagy csapattábort, ahol a KáMCSSZ összesen több mint 300 aktív tagja gyűlt össze.

Az idei év keretmeséje a Rákóczi-szabadságharc köré épült. A gyerekek annyira beleélték magukat, hogy nemcsak az erdőben, számháború közben, hanem az éjszakai járőrözések során is „labancokat” láttak.

A tábor lényege, hogy amit év közben elsajátítottak, azt átismételjék, a gyakorlatba is átültessék, és egy kis versenyszellemmel megspékelve a legjobbat hozzák ki magukból – tudtuk meg Tominec Mihály csapatparancsnoktól.

A beregszászi cserkészcsapat vezetője elmondta, a tábor az év megkoronázása. Idén újra nagy hangsúlyt fektettek az építkezésre, így a gyerekeknek minden napra jutott valamilyen objektum, amit el kellett készíteniük a természetben rendelkezésükre álló anyagokból. A tábor önállóságra nevel, szívósabbá tesz, a közösségben eltöltött idő mindenkire pozitív hatással van. A gyerekek alkalmazkodóbbak lesznek, megtanulják leosztani egymás között a feladatokat.

Mint minden kárpátaljai szervezetnek, így a cserkészszövetségnek is az elvándorlás a legnagyobb ellensége. A gyerekek közül néhányan már iskolás éveikben elköltöznek a szüleikkel, de többen akadnak, akik középiskola után külföldön folytatják tanulmányaikat.

– Szövetségi szinten huszonhat fiatal készül őrsvezetőképzőbe, akik már új őrsöket alakíthatnak – jegyzi meg Ilosvay Attila, a KáMCSSZ vezetőtisztje.

– Ez egy igen jó év, reméljük a többségük itthon marad, és újabb tagokkal bővítik a csapatot. A fiatalok Erdélybe, Vajdaságba, de akár Felvidékre is mehetnek vezetőképzőbe, ami számukra nagy élmény.

Az őrsök nagyon komolyan vették a feladatokat, már az első nap nekikezdtek az építkezésnek. Egész héten szorgoskodtak, játszottak, tanultak, szórakoztak. Az őrsi körletekben rend és fegyelem uralkodik, mindenki tudja a helyét. Főzés közben nevetéstől hangos a körlet, olykor elhangzik egy csatakiáltás is. Sípszóra azonban mindenki vigyázzba áll, aztán nótaszóval, lépéstartással menetelni kezd az esti zászlóbontásra.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó