Több sebből is vérzik a bátyúi posta

Infrastrukturális gondok, a szolgáltatás minőségi elvégzéséhez szükséges eszközök hiányossága, alacsony bérezésből adódó munkaerőhiány és még sorolhatnánk, hogy az elmúlt években miért szüntették meg, vagy vontak össze több postafiókot. A már csak papíron 3000 lelkes Bátyú nagyközség postahivatala sem mentes a problémáktól, de még állja a sarat.

A postahivatalhoz nem tartozik más település, de a közelmúltban az újbátyúi posta zárva tartása miatt a szokottnál is hosszabb időt vett igénybe az ügyintézés, melynek jómagam is szenvedő alanya voltam. Az újbátyúi postafiók a bátyúival ellentétben több települést is kiszolgál, köztük Bakost és Danilovkát – tudtam meg Filipovics Erikától, aki közel négy éve látja el a postamesteri teendőket Bátyúban.

A húszéves tapasztalattal rendelkező Rebrik Máriától tanulta meg és vette át a postafiók vezetését, aki egy szemműtét után hagyta ott állását. Ezt megelőzően másfél éven át kézbesítőként tevékenykedett. Jelenleg két postással alkotja a teljes hivatali gárdát. Nemrégiben egyre akarták csökkenteni a kézbesítők számát, de Selemba Krisztina és Mező Vitálija fellépésének köszönhetően – készek voltak felmondani – meghagyták a két státuszt. A postások félállásban dolgoznak, így a fizetésük is jóval kevesebb mint a postamesteré, akinek a 4000 hrivnyás bére is csak szimbolikusnak nevezhető.

A munkanapokon, szerda kivételével, a reggeli órákban érkezik a postakocsi, többnyire a vártnál később, néha háromnapi nyugdíjjal együtt, így a postások munkaidőn túl kénytelenek teljesíteni kötelességüket – kézbesítik a számlákat, nyugdíjakat, szociális segélyeket, hetilapokat.

Több mint 35 sajtóorgánumnak van előfizetője a községben. A magyar nyelvű lapokra kevesebb igény mutatkozik – Filipovics Erika véleménye szerint a magasabb ár miatt.

S az is befolyásoló tényező lehet, hogy a magyarok száma jelentősen megcsappant. A postamesternek a csomagok felcímkézésén, regisztrálásán és leltárba vételén túl a lakossági közüzemi díjak befizetésének fogadásával kell a legtöbbet bajlódnia, ugyanis magának kell kitöltenie a nyomtatványokat, melyeket önköltségen fénymásol a szomszédos fényképészetben –mivel nem küldenek belőle elegendőt Ungvárról –, a panaszáradat azonban őt éri ezért. A kasszagépet elvitték a járási hivatal munkatársai, cserébe a posta kapott egy laptopot, de hónapok óta csak ígérgetik, hogy kiküldenek egy szakembert, aki beállítja rajta a hálózatot és a szükséges programokat az elektronikus ügyintézés érdekében. Ez már a második számítógép, ami hasznavehetetlenül áll –panaszolta a vezető. Az előzőt tavaly, mikor feltörték a hivatalt még az üzembe helyezés előtt ellopták. Az elmúlt évben két alkalommal is betörtek az épületbe, ami biztonsági berendezésekkel egyáltalán nincs felszerelve, de olyan alapvető dolgok is hiányoznak belőle, mint a vezetékes víz vagy az illemhely. Mindemellett az épület teljes felújításra szorul.

A sok elszomorító tényen kívül valami örömteljesnek is a szemtanúja lehettem. Több doboz csomag érkezett a postafiókba a bátyúi gyermekotthonban nevelkedő fiatalok számára. Az Ukrposta fél éve meghirdetett jótékonysági akciójának köszönhetően – melynek értelmében a postaköltséget a posta állja – több gyermekotthonba – köztük a helyibe is – folyamatosan érkeznek adományok.

Egy kicsivel nagyobb megbecsülés, bérezés és normális munkahelyi körülmények lennének szükségesek ahhoz, hogy vonzóbbá váljon ez a korszakban tekintélyt adó szakma, s akkor a postamester is ki tudna venni néhány nap szabadságot, melyre munkába állása óta nem volt lehetősége.

Bimba Brigitta,

a KISZó médiatanfolyamának résztvevője

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó