A „hetvenkedő” kéményseprő

A megszokott fekete, korommal átitatott munkaruhában, vállán az elmaradhatatlan kéményseprő kefével – mintha csak valamelyik munkácsi tetőről jött volna – érkezett születésnapi bulijára Tóth Bertalan, ismertebb nevén Berti bácsi. A Latorca-parti város legendás kéményseprője két dologról is ismert széles e világon. Róla mintázták a város központjában álló kéményseprő szobrot, negyedik éve születésnapját igazi karneváli hangulatú parádéval ünneplik meg. Az idei esemény különlegessége az volt, hogy a még most is aktív koromfaragó kerek jubileumot ünnepelt, ugyanis Berti bácsi belépett a hetedik ikszbe.

A hiedelem szerint kéményseprővel találkozni a négylevelű lóheréhez és a lópatkóhoz hasonlóan, szerencsét jelent. Az elmúlt szombaton nem egy, hanem több mint két tucat kéményseprőbe lehetett belebotlani Munkács utcáin, ennyi feketeruhás egy életre elegendő szerencsét hozhat. A hagyományos kéményseprő-parádé résztvevői idén a Győzelem parkban gyülekeztek, ahol már délelőtt számos színes és érdekes programmal várták a legkisebbeket. Volt kerékpár- és jelmezverseny, természetesen kéményseprőnek kellett öltözni, valamint kézműves foglalkozás.

Az eseményre Kijevből, Magyarországról, Észtországból és Lettországból is érkeztek kéményseprők. A rendezvény legidősebb részvevője egy 73 éves koromfaragó volt, aki a baltikumból jött. Georgs úr ugyan már nem egyensúlyoz háztetőkön, de tudását és több évtizedes szakmai tapasztalatát igyekszik átadni a jövő nemzedékének. Az is kiderült, hogy ma már nemcsak férfiak űzik ezt a mesterséget, bizonyíték erre

Malacsik Emília, a budapesti kéményseprőipari kft. munkatársa, aki népes magyar küldöttséggel érkezett, hogy felköszöntse munkácsi kollégáját.

Az esemény főattrakciója természetesen a felvonulás volt, amit ki más, mint Berti bácsi vezetett. A „fekete” sereg rezesbanda taktusaira vonult végig Munkács utcáin. Berti bácsi folyamatosan fogadta a köszöntéseket, kedves szavakat, hisz nincs olyan ember a városban, aki ne ismerné a kéményseprőt, akinek mindenkihez van egy kedves szava.

Az egyik helyi cukrászda születésnapi tortával köszöntötte a „hetvenkedőt”, a legkisebbeknek pedig gomb alakú édességet osztogattak.

A szobornál rengetegen – a városlakók és az ide látogató turisták – várták az ünnepeltet. Itt köszöntötte Berti bácsit Ivan Brovdi szobrász, aki megformálta és bronzba öntötte a kéményseprőt, valamint Andrij Baloga, a város polgármestere. Rengeteg ajándékkal és meglepetéssel halmozták el, többek között

egy új kerékpárt, egy hétvégi pihenést és egy emlékövet is kapott Tóth Bertalan, aki a meghatódottságtól alig találta a szavakat.

Itt derült ki az is, hogy az önkormányzat kezdeményezni fogja diszpolgárrá avatását.

Nem sok ember mondhatja el magáról, hogy még életében szobrot állítottak neki, ám Berti bácsi egy ritka, Kárpátalján kihalóban lévő szakma egyik utolsó képviselője. Az esemény egyfajta tisztelgés a szakma, valamint az elnyűhetetlen és a városban nagy tiszteletnek örvendő Tóth Bertalan előtt, aki ezen a napon töltötte be 70-ik életévét, amihez természetesen mi is gratulálunk.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó