Megújult a 180 éves templom

A beregszászi járási Sárosorosziban római katolikusok és reformátusok élnek. A római katolikus hívek lélekszáma nagyobb. Az 1990-es évektől kezdve az egyházközség lelkipásztorai ferences atyák voltak egészen 2010-ig. A Szent Anna római katolikus templom Hám János püspök adományából 1839-ben épült. A XIX században többször felújították, 1883-ban a sekrestyét és a tornyot átfedték, és a belső rész is felújításra került.

A 2001-es árvíz komoly károkat okozott. Olyan javaslat is felröppent, miszerint egy új szentélyt szükséges építeni. Ám a hívek ragaszkodtak a régi megmentéséhez, ezért közös erővel, összefogással, illetve a Római Katolikus Püspökség és a magyar állam támogatásával a templomot teljesen felújították. Szent Anna napjához igazodva ünnepi mise keretében szentelték fel. Majnek Antal püspök, miután megszentelte Isten házát, örömmel konstatálta, hogy az ünnepségen felekezettől függetlenül igen sokan vettek részt.

– Ma kettős ünnep volt egyházközségünkben, hiszen került sor a Szent Anna-napi templombúcsúnkra, és természetesen méltón igyekeztünk megünnepelni templomunk fennállásának 180. évfordulóját is – mondta lapunknak Rácz István helyi plébános. – Továbbá az sem mellékes, hogy templomunk teljesen megújult. A munkálatok több fázisban zajlottak, a tető és a torony 2016-ban készült el. 2018-ban tovább folytattuk a munkát, és múlt év decemberében már a teljes belső felújítás is elkészült – tette hozzá.

A búcsúra és a templom szentelésre sokan hazajöttek. Mint azt István atya is megjegyezte, jó volt látni, hogy nagyon sokan összegyűltek az alkalomra.

– Már maga az a tény, hogy az emberek, ha csak pár napra is hazajönnek, jó dolog. Jó érzéssel tölt el. Azt szoktam mondani, egy pap akkor boldog, amikor a templom tele van. S amikor egy-egy ünnepre, karácsonyra, húsvétra vagy a Szent Anna-napi búcsúra hazajönnek, azt jelenti, hogy a kötődés megmaradt, úgy a faluhoz, mint az egyházhoz. Remélem, mindig lesznek olyan emberek, akik fontosnak tartják a kereszténység fenntartását és átadását az utódoknak, hiszen napjainkban is a vallási oktatás, a hit képezi a társadalom erkölcsi világképének éltető erejét – fejtette ki István atya.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó