Tele lesznek a terménytárolók?

Kárpátalján lassan végéhez ér az aratás. Hagyományosan a legkorábban érő kalászosok – az őszi és a tavaszi árpa – betakarításával kezdődik a munka, majd a rozs és a búza válik vágáséretté. A sort a zab zárja. Milyen termésre számíthatunk az idén? – kérdezte a KISZó Molnár Ádámot a Pro Agricultura Carpatika Megyei JA falugazdászát.

− Mikor kezdődött idén az őszi vetésű szántóföldi növények aratása és előreláthatólag meddig tart még?

− Az első aratás az ungvári régióban június 23-án kezdődött. Beregszász környékén néhány nappal később láttak munkához. Az őszi kalászosok betakarítása pedig előreláthatólag augusztus első napjaiban ér véget.

− Milyen hatással voltak a termésre az időjárási viszontagságok?

− Míg az őszi-téli időszak kifejezetten kellemes volt a búzának, az árpának és a rozsnak, addig a kora tavasz szárazsággal büntette a kalászosokat. Már akkor hatalmas visszaesést érzékeltünk a termés mennyiségében és minőségében egyaránt. A sok májusi csapadék szintén rosszkor jött a vetésre, a gazdák által a földekre juttatott tápanyagokat és műtrágyát mind elmosta. Ezek a tényezők a felére csökkentették a termésátlagokat. A júliusi viharok leginkább az ungvári régióban taroltak. Munkácson és környékén főként a kukoricásokban és a tavaszi zabtakarmányban okozott kalászvesztést az ítéletidő. A régiók összevetése azt mutatja, hogy a termésveszteség eltérő volt. Ennek következtében átlagosan 20 százalékkal csökkent a betakarítanivaló.

− Milyen termés várható az idén?

− A búzatermés idén kifejezetten alacsonynak mondható, 20-25 mázsa hektáronként. Az árpamennyiség megközelítőleg azonos a kenyérgabonáéval. Többre számítottunk, mert szép volt a tábla, de a betakarításnál azzal szembesültünk, hogy üres a kalász. A tritikálé jóval szívósabb növény, abból 35 mázsát sikerült learatni egy hektárról. A kukorica szintén fejtörést okozott a gazdáknak, akik több mint 30 százaléka a hamisított gyomirtók miatt veszteséges évet zár idén. A többiek viszont gazdag termésre számítanak, 50-55 mázsa várható hektáronként.

− Hogyan hasznosítják a termést? Várható többlet vagy hiány egyes növényfélékből?

− Az egy-két hektáron gazdálkodók saját állatállományuk ellátására fordítják a terményt, esetleg helyben árusítják azt. A nagybani termelők az eladásra fektetik a hangsúlyt, idén az árak is kedvezőek számukra. Búzából és árpából már hiány van, kukoricából ez nem lesz tapasztalható.

Csuha Ivett

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó