A magyar fejlesztések szúrják Kijev szemét

Nem látszik enyhülni az ukrán külügyminisztérium magyarellenes politikája és a kárpátaljai magyarságra irányuló nyomásgyakorlás.

A megyei oktatási osztály július 29-én kiküldött levelében az ukrán külügyminisztérium rendeletére hivatkozva kéri a kárpátaljai oktatási intézmények fenntartóitól, hogy részletesen számoljanak be arról, hogy milyen magyarországi támogatásban részesültek az adott intézmények Kárpátalján 2014-től napjainkig.

A levél értelmében a sürgős feladat célja a külföldi támogatások átvételének és felhasználásának fokozottabb ellenőrzése, valamint az összeg eredménytelen felhasználási kockázatának csökkentése, a visszaélések elkerülése, számolt be a Karpatalja.ma hírportál.

A fenntartók „postafordultával”, az adott munkanap végéig kötelesek tételes – az adományozókat, oktatási intézményeket, közvetett és végső kedvezményezetteket feltüntető – listát küldeni minden anyaországi támogatásról, annak céljáról és megvalósulási formájáról.

– A kérés abszurd, mivel a megyei tanáccsal korábban elfogadtunk egy határozatot az oktatás fejlesztéséről, amely leszögezi, hogy az oktatási intézmények részesülhetnek külföldi támogatásokban,

továbbá diszkriminatív, hisz csak a magyarországi finanszírozásra vonatkozik, holott például Csehországból is kapunk támogatásokat – reagált a történtekre Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke.

A KMPSZ vezetője emlékeztetett rá, hogy az adott összegek hivatalosan érkeznek az országba, a munkálatok – melyekkel növelik az intézmények értékét – a hivatalos szervekkel történő egyeztetéseket követően kezdődnek.

A támogatás Ukrajnában hasznosul, hozzájárul a kárpátaljai kereskedelem fellendítéséhez, s a támogatások mintegy 70%-a közvetve az ukrán állam zsebébe kerül.

– Nem tudunk másra gondolni, mint arra, hogy újabb politikai nyomásgyakorlásnak van kitéve a kárpátaljai magyarság. Mintha még mindig nem akarnák elfogadni, hogy partnerek és ezen ország állampolgárai vagyunk – értékelte a helyzetet Orosz Ildikó. – Most nem közvetve a támogatott cégekre és szervezetekre, hanem a kedvezményezettekre gyakorolnak hatást. Felháborítónak tartjuk ezt a kettős mércét, a hozzáállást egy olyan ország segítségéhez, egy olyan támogatási rendszerhez, amely itt a szovjet idők helyzetét próbálja felszámolni, ugyanis 30 év alatt ezek az oktatási intézmények vegetáltak. Semmiféle beruházás nem történt, nem kaptak felújítási támogatást.

Mintegy 200 kárpátaljai oktatási és nevelési intézmény részesült a Keleti Partnerség vagy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program támogatásában, ezek mintegy 80 százaléka állami tulajdonban van.

A hírportál értesülései szerint azonos tartalmú levelet kaptak az anyaországi támogatásban részesülő egészségügyi és kulturális intézmények fenntartói is.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó