Mit ad az anyatej?

Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatejes Táplálás Világnapjává. Nem csak a babának, de az anyukának is számos előnnyel jár, ha legalább fél évig, de jobb esetben addig tart az anyatejes táplálás, ameddig mindkét fél számára jólesik. Kérdezte a KISZó Baksa Géza nagydobronyi családorvost.

– Miért jó az anyatejes táplálás?

– Ez a legideálisabb táplálék a kisbabák számára. Ezt tudja a legkönnyebben feldolgozni a szervezete. Olyan ásványi anyagok és immunglobulinok (ellenanyagok) vannak benne, amelyeket mesterséges úton nem lehet előállítani. Ez létfontosságú, a baba immunrendszerét erősíti mind a vírusokkal, mind a baktériumokkal szemben. A lelki egészséghez, a pszichés fejlődéshez is hozzájárul. Az anyatejjel táplált gyerekeknél sokkal ritkábban fordul elő allergia, diatézis. Ezenkívül sokkal egyszerűbb szoptatni, mint előkészíteni a tápszert, és nem kerül pénzbe. A szoptatás az édesanyákra is jó hatással van, segít a szülés utáni felépülésben, rendbe hozza a hormonháztartást. Az anya, s ezáltal a baba is kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb lesz. Legalább egyéves korig érdemes szoptatni. A babának három hónapos koráig az anyatejen kívül semmi másra nincs szüksége.

– Érdemes behatárolni a szoptatások közötti időt?

– Akadnak, akik a rendszeresség mellett kardoskodnak és vannak, akik úgymond igény szerint szoptatnak. Amikor a gyereknek jólesik. Arra viszont nem ártana rászoktatni, hogy éjszaka legalább 5-6 órás szünetet tartsanak. Az mind az anyukának, mind a babának jót tesz. Ha már nagyobb a baba, akkor főleg oda kell erre figyelni, mivel olyankor már gyakran csak „játszanak” a cicivel. Szerintem nem célravezető, ha görcsösen próbálják betartani az evések közötti időt, és megvárják, amíg a gyerek ingerült lesz, sír. Nem kell feleslegesen stresszelni a megvonással. Azt azonban gyakran elszúrják a szülészeteken, hogy nem várják ki, amíg az anyukának megjön a teje. Az újszülött baba szervezetében kb. 24 órára elegendő tápanyag van. Ha nem merik kivárni, míg beindul a tejtermelődés, és cukros vizet, illetve tápszert adnak a babának, a későbbi szoptatás is nehezebb lehet.

– Milyen hibákba szoktak beleesni az édesanyák?

– Sokan maguktól is megvonnak bizonyos ételeket, mondván az nem tesz jót a babának. Véleményem szerint nem kellene ennyire rágörcsölni, mert az anyai szervezet mindent megszűr, és emészthető tápanyaggá alakít. A babtól az anyuka fog puffadni, nem a baba. Teljes értékű táplálkozásra van szüksége. Csak az illóanyagok és a fűszeres dolgok nem tesznek jót. Meg kell figyelni, egyénileg kinek mi okoz esetleg kellemetlenséget. Nem érdemes túl korán elkezdeni a hozzátáplálást, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy olyankor alábbhagy a szopizási kedv, mivel azzal jobban meg kell dolgozni, mint egy cumisüveggel. És ilyenkor már az anyuka is rástresszel, és laktációs krízis léphet fel. Általában idegi alapon szokott elapadni a tejük, nem szervi problémák miatt.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó