Bűnözési statisztika – a kevesebb is sok

Leginkább kedvező híreket lehetett hallani a megyei ügyészség félévi eredményeinek összegzése során. A felszólalók szerint örvendetesen alakultak a statisztikai mutatók, melyek a bűnözési hullám apadásáról tanúskodnak. Hat hónap alatt a nyomozók felderítettek 2472 bűncselekményt, felszámoltak 8 bűnszervezetet, fényt derítettek 85 vesztegetési ügyre és az ügyészek indítványai nyomán behajtottak 416 millió hrivnyát.

Mint arról Viktorija Popovics, a megyei ügyészség szóvivője tájékoztatta a KISZót, az ügyészségnek sikerült összehangolnia a bűnüldöző munkát a többi rendvédelmi szervvel, ami jelentős mértékben hozzájárult az idei sikerekhez. Eredményesebben működtek az állampolgárok alkotmányos jogainak védelme terén, hatékonyabban védelmezték az állami vagyont és a magántulajdont.

Kárpátalja továbbra is a bűnözés által legkevésbé fertőzött régiók egyike, mondta a szóvivő.

Nálunk 50,9 bűncselekmény jut tízezer lakosra, ugyanakkor az országos mutató 61,3. Hosszú idő után sikerült visszaszorítani a bűnözést. Januártól június végéig 6391 bűncselekményt regisztráltak, ami 0,7 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában volt. 2018 első felében 6434 esettel számoltak. A fél év alatt elkövetett bűncselekményeknek 3802 érintettje volt, közöttük 95 gyermek. A bűncselekmények során 49-en életüket vesztették.

A pozitívumok sorába tartozik a súlyos bűntények 6,6 százalékos csökkenése: a 2018-ban jegyzett 2185 ellenében az idén 2041 ilyen eset történt. Hasonló a tendencia a vagyon elleni vétségek terén. Idén 3078 került jegyzőkönyvbe, míg az előző évben 3318-at jegyeztek fel.

Ezen belül 11,4 százalékkal volt kevesebb a lopások és a lakásbetörések száma.

A zsarolásos esetek a harmadára estek vissza, de fegyveres rablásból is kettővel kevesebb történt, mint a múlt év azonos időszakában. Az autólopások száma 63-ról 48-ra csökkent.

Kárpátalján az idén javulás tapasztalható a közbiztonság terén is, közölte Viktorija Popovics. A nyílt utcán elkövetett törvénytelenségek 5,9 százalékos csökkenést mutatnak. Igaz, valamelyest több garázdaság történt: 137 az előző évi 131-gyel szemben. Ugyanakkor javulás tapasztalható a fiatalkori bűnözés elleni harcban. Míg 2018 első felében 21 eset fordult elő, az idén a kiskorúak csak 8 esetben bizonyultak vétkesnek.

Mint fentebb elmondtuk, csökkent a súlyosnak minősülő esetek száma. Ám ugyanezt nem mondhatjuk el a különösen súlyos kategóriába sorolandó bűntényekről, amelyek száma a tavalyi 151-ről idén 175-re nőtt. Emelkedő tendenciát mutatnak az életellenes és a testi épségre kiható vétségek. A múlt évben 660 történt, az idén 745-öt jegyzett fel a bűnügyi statisztika.

Ez évben 24-ről 36-ra emelkedett a szándékos testi sértések száma. A legtöbb – 8 – a Técsői, és a Beregszászi járásban (5) volt.

Örvendetes viszont, hogy csaknem felére csökkent a szándékos emberölések száma: 21-ről 13-ra.

Mint a statisztikai adatokból kitűnik, az ügyészség részvételével sikerült felszámolni 8 bűnszervezetet, amelyek számláján 80 bűncselekmény szerepel. A felderítési arány vidékünkön 43,5 százalék. Ami azt jelenti, hogy sajnos az esetek felére sem derítettek fényt a nyomozók. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy még ez is jobb, mint a 37,8 százalékos országos átlag.

Eredményesebben működtek az ügyészség munkatársai a korrupció elleni küzdelemben. Az idén 44 ilyen bűnügyet terjesztettek az igazságszolgáltatás elé. Ezekben kereken 50 gyanúsított szerepel. Közülük kilencen vesztegetés miatt kerültek összeütközésbe a törvénnyel.

Persze vannak még hibák, amelyeket ki kell küszöbölni, mondja a szóvivő. Sajnos nem mindig vannak összhangban az esetek elbírálása során az ügyészek és a bírák. A vád képviselője nemegyszer a realitásnak megfelelő súlyos büntetés kiszabását indítványozza, ám az ítélőszék ezt gyakran megtorpedózza, és a vártnál enyhébb ítélet születik.

Ilyen volt például a közelmúltban a Beregszászi járásban történt halálos kimenetelű közlekedési baleset gyanúsítottjának ügye.

A 24 éves fiatalember Badó irányába közlekedett VW gépkocsijával és elgázolt egy 17 éves fiút, aki az útszélen gyalogolt. A fiatalember a kórházba szállítás felé belehalt sérüléseibe. A gázolóról kiderült, hogy ittasan vezette a járművet. A vérvizsgálat 1,9 ezrelék véralkoholszintet mutatott ki nála.

Ügyészi indítványra elrendelték a gyanúsított 60 napi vizsgálati fogságba helyezését. Ebbe a Beregszászi Járási Bíróság is beleegyezett, ám lehetővé tette a gyanúsított számára, hogy 50 175 hrivnya óvadék ellenében szabadlábra kerüljön. Ebbe a vád nem egyezett bele, és az ügyészség fellebbezést nyújtott be, amelyben kéri az óvadék lehetősége nélküli fogva tartás elrendelését…

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó