Miért drága a zöldség?

Idén nyáron azt tapasztalhatjuk, hogy egy finom zöldségleves elkészítéséhez mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezéshez is nélkülözhetetlenek ezek az alapanyagok. De miért kell többet fizetnünk egyes zöldségekért? – kérdezte a KISZó Hadar Sándor őstermelőt.

− Milyen az idei termés?

− Az előző évekhez viszonyítva gyengébb. Ez a fóliasátorban lévő talaj minőségének romlása miatt következett be. Mi kétféle zöldséget termelünk. Az egyik a retek, amiből a múlt évi 1300 kilogrammhoz képest az idén épphogy begyűjtöttük az egy tonnát. Az uborka idei termése a fele a 2018-asnak.

− Milyen tényezők befolyásolják az árak alakulását?

− A nagybani felvásárlók alakítják az árat. Ők olcsóbban jutnak hozzá a termékekhez, így kevesebbért is tudnak túladni rajtuk. A kiskereskedelmi ár viszont ennél magasabb. Ezenkívül az időjárás is kihat az árszabásra, hiszen amiből országszerte kevesebb terem, annak darabja is többet kóstál.

− Mennyibe kerültek ezek a zöldségek a múlt év azonos időszakában?

− Míg a retek kilogrammonkénti ára a tavaly 13-14 hrivnya körül mozgott, addig az idén 17-18 hrivnya alatt nem kapni jó minőségű terméket. Az uborka sem lett olcsóbb. 2018-hoz képest 5 hrivnyával kerül többe. A paradicsom ára is lényegesen emelkedett. A múlt évi 5-6 hrivnya helyett napjainkban 20-24 hrivnya egy kilogramm piros vitaminbomba értéke.

− Nőttek a termelési költségek?

− Minden éven drágul a vetőmag, nehezebb a föld művelése és nagy ráfordítást igényel a folyamatos gondozása is. Az üzemanyag ára sem csökkent, a vegyszerek és a munkások bére pedig plusz kiadásokat idézett elő.

− Tapasztalható a nagybani felvásárlók jelenléte?

− A falvakban többnyire magánvállalkozók kisbuszokkal szállítják el a megtermelt zöldségeket, majd azokat különböző piacokon értékesítik. Előfordul, hogy viszonteladókhoz vagy egyenesen az üzletekbe kerül az őstermelő zöldsége.

− Mi a helyzet a konkurenciával?

− A kistermelők közötti árkülönbségek csekélyek, a nagybani felvásárlók mellett pedig békésen megférünk. Ezért továbbra is folytatjuk a munkát, hiszen az embereknek mindig szükségük lesz friss zöldségekre.

Csuha Ivett

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó