A tehetséget gondozni kell

A GENIUS Jótékonysági Alapítvány szervezésében e napokban kerül megrendezésre a IX. Jankovics Mária Alkotótábor. A tábor megnyitóját hétfőn tartották sor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Átriumában.

– A művészet tehetség nélkül semmit nem ér, a tehetség pedig munka nélkül nem ér semmit. Itt ezen a héten bőven akad majd munka – kezdte köszöntőjét Váradi Natália.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy sokan, közel hetven gyerek vesz részt az alkotótáborban, ugyanis Jankovics Mária egy olyan művész, grafikus és textilművész, akinek a nevére érdemes emlékezni, akire érdemes felnézni, akinek a munkásságát érdemes tovább adni – tette hozzá az alapítvány irodaigazgatója.

Szilágyi Mátyás örömmel konstatálta, hogy a kis, tehetséges kezek alatt egyedi munkák születnek majd. Ebben kell minden gyermeknek bíznia, hogy egy olyan művészeti értéket tud létrehozni, amilyen még nincs és nem is lesz.

– Úgy vélem, a legjobb iránytű mindenkinek a saját tehetségének a kibontakoztatása, amihez szilárd elképzelés kell. Ebben nyújtanak nagy segítséget a művészeti iskolák és táborok – hangsúlyozta a beregszászi konzulátus főkonzulja.

Az ungvári főkonzulátus nevében Kuti László ideiglenes ügyvezető konzul szólt a résztvevőkhöz. A diplomata elmondta, a tehetségét mindenki a jó Istentől kapja, ám hogy mindez kibontakozzon, azt gondozni, ápolni és támogatni kell. Ezért csodálatos dolog, hogy az alapítvány megszervezi, a Révész Imre Társaság pedig technikailag segít abban, hogy a kárpátaljai tehetséges fiatalok előtt megnyíljon az út.

Kulin Ágnes, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának elnöke ismertette a heti programot, bemutatta a tanárokat, akik korongozásra, kerámiára, festészetre, grafikára, szobrászatra stb. tanítják majd a gyerekeket. A holnapi záróesten kiállítják a gyerekek által készített műveket, de játékos vetélkedőt is szerveznek számukra.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó