Oktatási és nyugdíjreform – mire számíthatunk a jövőben?

Dmitro Razumkov, a Nép Szolgája politikai erő elnöke televíziós nyilatkozatában terveket és gondolatokat osztott meg reformok sorának megvalósításáról. A Legfelső Tanácsban többséget szerző párt választási programjában a földpiac kérdése mellett az oktatási és a nyugdíjreform tökéletesítése is szerepel.

Az oktatás megújítása egy végtelen folyamat, tökéletesítenivaló mindig akad. Az eddig megtett lépéseket a választók úgy értékelték, hogy az oktatási minisztert megbuktatták a parlamenti választásokon. A magyar, orosz, lengyel és román stb. nemzetiségű ukrán állampolgárok megtorolták Petro Porosenko exelnök pártján, hogy elvette az anyanyelvi oktatás jogát, amelyet sem a kommunista vezetők, sem pedig a független Ukrajna eddig regnáló elnökei nem tettek meg.

A Nép Szolgája választási programja tartalmazza a tanárok fizetésemelésére vonatkozó módosítást, melyben három minimálbérre emelnék a pedagógusok alapfizetését.

– A jó szakemberek elhagyják az iskolákat, és a jobban fizető országokba költöznek. Ha ez a tendencia eddig leginkább a magyar iskolákban volt megfigyelhető, akkor azt mondhatom, hogy a tanárhiány most már elérte az ukrán tannyelvű iskolákat is – mondja Ráti Éva, az Ungvári Járási Állami Közigazgatás humán kérdésekkel foglalkozó vezetőhelyettese. – A tanári munka nemcsak az órák levezetéséből és az adminisztratív feladatok elvégzéséből áll, hanem rengeteg előkészületet is igényel. Ezért megfelelő fizetés biztosításával a pedagógusok itthon folytatnák pályafutásukat.

A következő programpont a magániskolák és állami iskolák egészséges versengését segítené elő.

– A pedagógusok minősítése nem különbözik az állami iskolákban oktatókétól. Intézménytől függetlenül tanfolyamokon és továbbképzéseken is jelen vannak. Az iskolások részére szervezett járási és megyei versenyeken szintén képviseltetik magukat a magániskolák tanulói is – jelentette ki Ráti Éva.

A 2017. szeptember 5-én megszavazott új ukrán oktatási törvény, melyet Petro Porosenko akkori elnök 20 nappal később kézjegyével ellátott, kimondja, az oktatás nyelve az ukrán. Az azóta eltelt két év alatt módosítási javaslatok tömkelege látott napvilágot mind kárpátaljai, mind európai szervezetek részéről. Az egyik ilyen a Velencei Bizottság ajánlása, ami alapján az általános középfokú oktatásról szóló törvény tervezetében rögzítésre kerülne, hogy a magániskoláknak jogukban áll szabadon megválasztani az oktatás nyelvét. Emiatt érdekes helyzet alakulhat ki az állami és a magániskolák működése között.

– Az állami oktatási intézmények olyan problémával találhatják szembe magukat, hogy a szülők inkább a magánkézben összpontosuló iskolába íratják gyermekeiket, mivel azokban nagyobb az esély az anyanyelven történő oktatásra

– jegyezte meg a szakember.

A kárpátaljai magyarok abban reménykednek, az ország új vezetése felismeri azt a tényt, hogy a gyerek az anyanyelvén tudja a legjobban megérteni a tananyagot. Ha pedig ez megtörtént, egyszerű lesz lefordítania bármely más nyelvre.

***

A nyugdíjreform kérdéskörében két érdekes tény szerepel a Nép Szolgája választási programjában: a nyugdíjrendszer második szintű finanszírozásának bevezetése, illetve a szociális segélyek készpénzesítése. Razumkov szerint a nyugdíjrendszernek kumulatívnak kell lennie, a jelenlegi szolidáris rendszerről viszont időigényes áttérni.

A nyugdíjrendszer második szintű finanszírozásának bevezetése nem is annyira a befizetések mikéntjében, hanem a befizetett összegek kezelésének kérdésében rejlik.

Fontos szempont, hogy az öreg korunkra összegyűjtött pénzecskénk 30-40 év múlva se veszítsen értékéből. A szakemberek szerint ez az állam feladata lenne.

A szociális segélyek készpénzesítése felett sem tiszta még az égbolt. 2019 márciusában már volt egy készpénzesítési hullám a kommunális szolgáltatások után járó úgynevezett szubszídió terén, ami nem váltotta be a várt sikereket. A következő fűtési szezon kezdetére ezért továbbfejlesztették a kialakult rendszert. Ezentúl választható lesz, hogy készpénzben vagy bankszámlán kapják meg a támogatást az arra jogosultak. Tervben van ezenkívül más szociális segélyek készpénzben történő kifizetése is. Az illetékesek október elejére várják az információt a bevezetni kívánt változtatásokról.

Csuha Ivett

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó