Hímzőfonal a számok mellett…

Bármilyen munkát végez egy ember, kikapcsolódásra mindenképp szüksége van. Egyesek azonban a szabadidős tevékenységüket hatványozott szintre emelik. Ez mondható el Szabó Katalinról is. A 42 éves csapi nőnek, aki főállásban közgazdász és családanya, rendkívül érdekes hobbija van.

4 évig ő hímezte a Csapi Mese Óvoda apró ballagóinak szánt tarisznyákat. A Csapi 2. Sz. Széchenyi István Középiskola egyik végzős osztálya is az általa készített emléktárggyal távozott az intézményből.

– Honnan jött az ihlet, hogy ezzel kezdjen foglalkozni?

– Még iskoláskoromban volt egy nagyon inspiráló technika tanárnőm, illetve édesanyám is igen jártas az efféle kézműves tevékenységekben. Aztán amikor a kislányom ballagott az óvodából, szülői értekezleten jött a kérdés, honnan szerzünk tarisznyákat a gyerekeknek. Ekkor merült fel bennem először, hogy elkészítem az egész csoport számára.

– Hogyan lett rá több éven keresztül vevőkör? Teljesen egyedül csinálta, vagy volt, aki besegített?

– Az történt, hogy a szülőknek megtetszett a munkám, és a következő 3 évben újból felkértek erre a feladatra. Tulajdonképpen édesanyámmal ketten készítettük a tarisznyákat. Ő szabta ki, és varrta meg, én pedig megrajzoltam a magyar népi motívumokat és kihímeztem azokat.

– Mennyi időt vett ez igénybe? Mennyire volt fárasztó, hogy határidőre kellett ezeket elkészíteni?

– Igazából attól is függött, hogy munka után mennyi kedvem volt hozzá. Megesett, hogy éjfélig ezzel foglalkoztam, és akkor egy este alatt két darab is kész lett. Az egész csoporté körülbelül 2 hónapig készült. Számomra egyáltalán nem volt fárasztó. A hímzést inkább aktív pihenésnek tartom, mivel a hivatalos munkám nagyrészt számolást, logikai gondolkodást és teljes odafigyelést igényel. Így a virágos minták tervezése, felrajzolása és kitöltése egészen relaxáló folyamatnak bizonyult.

Katalin, elmondása szerint, nagyon szeretett ezzel foglalkozni, és sajnálja, hogy ma már nincs rá kereslet a városban. Ha lenne, szívesen folytatná, hiszen nem másodállásként, hanem hobbiként tekintett rá és örömmel csinálta.

Jelenleg új irányvonalat próbálgat, ruhák kihímzésével kísérletezik.

Dzsurinec Alexandra,

a KISZó médiatanfolyamának résztvevője

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó