Mi lesz veled egészségügy?

Az egészségügy reformja nem könnyű teendő. A Nép Szolgája poltikai erő választási programjában több pontban sorolja a kialakításra vagy tökéletesítésre váró feladatokat. Ezek között szerepel az egészségügyi dokumentáció digitalizálása, az állam által garantált egészségügyi szolgáltatások csomagjának létrehozása, megfelelő feltételek megteremtése a megelőző orvoslás fejlesztéséhez.

– A családorvosi rendelők működésének átalakítása az első szintje az egészségügyi reformnak – kezdte a beszélgetést Bodák János, az Ungvári Járási Családorvosi Hálózat főorvoshelyettese. – A környező országokban már hosszú évtizedek óta kiépített családorvosi rendszer működik. Ukrajnában a múlt évben létrehozták a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot, amely jóváhagyja a családorvosi munkát a megfelelő egészségügyi dolgozókkal és ezekre elkülöníti a szükséges összeget. Sok függ viszont a szerződést kötő páciensek számától is.

Az új vezetés céljai között szerepel a biztosítás alapú egészségügy bevezetése.

Dmitro Razumkov szerint jelenleg csak a dolgozó emberek tudnának élni a lehetőséggel, a kiszolgáltatottabb réteg, mint például a gyerekek és a nyugdíjasok helyzete még kérdéses.

– A családorvosi rendelők munkájának megfelelő beindítása után, véleményem szerint, szükség lenne az egészségbiztosítási feltételek megteremtésére. A környező országokban megfigyelhető, hogy nemcsak állami, hanem magánszervezetek is foglalkoznak betegbiztosítással. Ez azért jó, mert szükség esetén a hirtelen jövő kiadásokat nem saját zsebből, hanem a biztosító által kiutalt összegből tudják fizetni – mondja Bodák doktor.

Az egészségbiztosítás lényege, hogy a biztosított havonta fizetné a megállapított díjat a biztosítónak, amely pedig szükség esetén megszervezné a kivizsgálást és kezeléseket. A tényleges költséget a biztosító térítené a szolgáltatónak, a páciensnek csak a havidíjjal és annak befizetésével kellene foglalkoznia.

– 2020-ban kerülhet bevezetésre ez a formája az egészségügynek. Folynak viták ennek módjáról, felhasználásáról, de egyelőre semmi konkrétumot nem tudattak velünk. Logikusan a családorvos beutalót írna a betegnek a megfelelő intézménybe, a biztosító pedig fedezné a kiadásokat. Tehát a pénz „menne” a beteg után – véleményezi Bodák János.

A fél évszázados tapasztalattal rendelkező orvos szerint a biztosítás alapú egészségügyi ellátás bevezetésén kívül szükség lenne a fizetett szolgáltatások egységesítésére is. Az egészségügyi intézmények ez alapján részesülnének a biztosító által fedezett szolgáltatások összegében.

Csuha Ivett

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó