Miért sok a strandbaleset?

A rekkenő melegben emberek sokasága igyekszik a vizek mentén felüdülést keresni. Folyókban, tavakban, víztározókban gazdag vidékünkön ez nem jelenthet problémát. Sokkal nagyobb baj, hogy kevés a biztonságos strand. Valóban csak a kiépített fürdőhelyek hiánya miatt van sok baleset? – kérdezte a KISZó Fegyir Filipet, a megyei állami katasztrófa-elhárítási szolgálat propagandaosztályának vezetőjét.

– Mintha az idén kevesebb volna a tragédia…

– A feketekrónika adatai elszomorítóak. Az idén eddig 18-an, míg a múlt évben 23-an vesztek oda a strandszezon idején. Tehát akár örülhetnénk is annak, hogy eddig kedvezőbben alakulnak az adatok. Ám ez nem így van. Évről évre sok fiatal hal meg értelmetlenül strandbalesetben, mert a fürdőzésre veszélyes vagy arra teljességgel alkalmatlan helyeken merülnek a habok közé. Nem tehetnek mást, mivel tavakban, folyókban gazdag megyénk továbbra is krónikus strandhiányban szenved.

– Azért nem lehet minden bajt a strandok hiányával magyarázni.

– Ez igaz, de azért előrebocsátanám, a kiépített, megfelelő infrastruktúrával felszerelt helyeken biztonságban vannak a fürdőzők. Az idén ezeken nem történt baleset. A másik nagy probléma, amit már számtalanszor elmondtunk, leírtunk, hogy az emberek borzasztóan felelőtlenek, nincsenek tisztában a legelemibb szabályokkal. Felhevült testel, ittasan vetik magukat a habok közé, ráadásul sokszor olyan helyen, ahol egyáltalán nem volna szabad fürödni. A következmény gyakran súlyos sérülés vagy még ennél is nagyobb baj.

– Önök tesznek-e valamit a tragédiák megelőzésére?

– Természetesen. És a hangsúly a megelőzésen van. Munkatársaink hatalmas munkát fejtenek ki, próbálnak közvetlenül a strandokon hatni az emberek tudatára. Így cselekedtek például Ugocsában, ahol a Tiszában lubickolókat figyelmeztették a veszélyekre. Sajnos nem mindig járnak sikerrel. Nagyon sok a hiányosság. Ha kihelyezik a fürödni tilos vagy vízbe menni veszélyes táblákat, azokat leverik, tönkreteszik. A lakosság körében kevesen értenek a vízből való mentéshez és az újraélesztéshez. Sok áldozat megmenthető volna, ha a bajba jutott társaságában lévők tudnák, mi a teendő. A kollégák az ilyen ismereteket is próbálják népszerűsíteni.

– Ki vigyáz a vakációzó gyerekekre?

– Röviden: senki. A felnőttek el vannak foglalva, nem törődnek azzal, mivel tölti idejét a gyermekük. Sajnos, akkor sem nagyon figyelnek a kicsikre, amikor együtt mennek strandolni. A nyár folyamán már három kiskorú veszett oda. Az emberek sajnos mások bajából sem tanulnak.

– Megnyugtató megoldás?

– Szerintem a felvilágosító propagandánk mellett sokkal több rendezett strandra volna szükség. Ezt már hosszú évek óta szorgalmazzuk, ám vajmi kevés sikerrel…

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó