Augusztus utolsó hetére várják a rohamot

Bár még augusztust írunk, nagyon hamar eltelik ez a hónap is, mint az egész nyár, és újra becsengetnek az iskolába. A gyerekek nagy része már várja ezt a napot, ám előtte még be kell vásárolni.

A korábbi évekhez hasonlóan Beregszász főterén már napok óta több méteren lehet válogatni az iskolatáskák, tanfelszerelések között. Ugyan nagy vásárlás még nem zajlik, az árusok mégsem panaszkodnak. Elmondásuk szerint a tavalyihoz viszonyítva az árak nem lettek sokkal magasabbak. Az iskolatáska a legszükségesebb eszköz, az árintervallum óriási, a legolcsóbb, akciós táska 190, míg a legdrágább, igaz, jobb minőségű, 1200 hrivnya.

– Valóban nem olcsók az iskolatáskák, de így is a középkategóriás és az ezer hrivnya körüli darabokat viszik jobban, ugyanis azokra két év a garancia– magyarázta az árus.

És sajnos valóban igaz, hogy az iskolatáskák sok esetben nem bírnak ki két tanévet, élő példa volt erre az éppen kisfiának iskolatáskát vásárló nagybégányi anyuka.

– Még messze nem vettünk meg mindent, de már így is sok száz hrivnyát kifizettünk füzetekért, rajzfüzetekért, vízfestékért, tolltartóért, tollért, ceruzákért stb. Ezek összesen 780 hrivnyába kerültek. Most az iskolatáskát nézegetjük, abból is új kell, mert a tavalyinak elromlott a zipzárja, de még ételhordót is szeretne a legény – mondta Tóth Andzselika. – Biztos vagyok benne, hogy a végén elérjük a 2000 hrivnyát, amiben még nincs benne a teljes ruházat, lábbeli és sorolhatnánk – tette hozzá. A kisfia, Bertalan elárulta, mivel ő fiú, mindenképpen autós, Need for Speed feliratú táskát szeretne. A kissrác második osztályos lesz, és saját bevallása szerint vágyik az iskolába, mert otthon már unalmas, ott pedig várják a pajtásai.

Természetesen a többi, iskolakezdéshez nélkülözhetetlen eszközre is rákérdeztünk, mi mennyibe kerül. Az egyik standon szorgoskodó árus elmondta,

a tavalyihoz viszonyítva nem igazán mentek feljebb az árak, talán a füzeteknek kicsit.

A füzetek ára – attól függ, hány lapos – 1,50-13 hrivnya között mozog, de az A4-es formátumú akár száz hrivnyába is belekerül. A rajzfüzet 8-30 hrivnya, radír 2 hr, toll 2-20 hrivnya, grafitceruza 2 hrivnyától fölfelé, olló 10-35 hr, filctoll 13-26, vízfesték 18-60, tolltartó 20-120 között, napló 15-től fölfelé, egy doboz olasz, minőségi színes ceruza pedig 100 hrivnyába kerül.

– Tehát mint látja, vásárolhat a szegényebb és a gazdagabb szülő egyaránt, kinek mit enged meg a pénztárcája – fejti ki az eladó. – Ám egy közös bennük: minden esetben a gyerek választ. Évek óta foglalkozom árusítással, de még szinte soha nem láttam, hogy a szülő választott volna ki bármit is.

Arra a kérdésünkre, hogy mikorra várják a nagy rohamot, megtudtuk, már megszokott, hogy a szülők nagy része gyakorlatilag az utolsó pillanatra hagyja a vásárlást, pár nappal szeptember elseje előtt igyekeznek beszerezni a szükséges taneszközöket csemetéiknek. De addig még van egy-két hét, viszont vásárló már így is akad, ami azt jelenti, nem mindenki akar majd sorban állni.

Az árak városonként, piaconként változnak, ám alapos körbenézés után meg lehet találni a számunkra legideálisabb helyet a vásárlásra. Ahhoz azonban, hogy ne essünk túlzásokba, és ne verjük magunkat felesleges költségbe, érdemes megkérdezni a pedagógust, mit ajánl az iskolakezdéshez. Kiss Violetta szerint az iskolatáska megtöltése nem kell hogy nagy összegekkel járjon, az Új Ukrán Iskola által bevezetett változások sem okoznak tetemesebb kiadásokat a korábbi évekhez képest.

– Mi az első szülői értekezleten megbeszéljük a szülőkkel, hogy mit veszünk. Ők beadnak egy összeget, és együtt veszik meg a papírt, a gyurmát, a füzeteket, a ceruzákat, így az mindenkinek egyforma és elegendő lesz.

Ha a gyerekkel vásárolunk, akkor biztos, hogy a legcsicsásabbat kérik, ami plusz költség,

és ha nem tudják, konkrétan mire van szükség, rengeteg felesleges dolgot vehetnek – magyarázza az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium tanítója. – Én szabom meg, mire van szükség, ami egy évre elég. Az első osztályban csak ceruza kell, tollra nincs szükség, a napló is felesleges, mivel jegyet még nem kapnak. Maximum a legegyszerűbbet meg lehet venni, amibe levonókat ragasztok vagy pecséteket teszek.

A Rákóczi Szövetségtől az iskola még májusban kapott hátizsákokat, így ez sem terhelte a 36 szülőt.

A pedagógus szerint felesleges 10-15 füzetet megvenni, mivel úgyis csak összefirkálják.

– Első osztályban úgyis csak az írásminta-füzetet használjuk, és abban gyakorlunk. Én két-két kockás és srégvonalas füzetet kérek még pluszban. A munkaórához szükséges eszközöket is egy mappában tároljuk, ami a polcukon van, így nem lehet kifogás, hogy otthon hagyták. Az új, csúszós színes gyurmák feleslegesek, azzal nem lehet dolgozni. A színes tollakra sincs szükség.

Hegedűs Csilla, Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó