Nem mindennapi mindennapok Badalóban

Viszonylag zavartalan, átlagos délelőtt van. Egy-két biciklis suhan el mellettünk. Egy idős néni babot fejtve ül a lócán. Mire körbejárjuk a falut, megértjük, miért jobb kint ülni, mint az udvaron: így látja, mi történik a faluban. És bizony látnivaló van bőven, páratlan időszakot tudhat maga mögött Badaló. Ennyi felújítás már rég nem volt a községben, és még nincs vége!

A Badalói Margaréta Óvoda növendékei az iskola udvarán játszanak. Gondolhatnánk azért, mert épp kirándulnak vagy ott több a hely, esetleg árnyékosabb, mint az ovi udvarán. A valóság viszont az, hogy már hét éve az általános iskolásokkal „osztozkodnak” a kicsik, mivel a kisdedóvó épületét 2012-ben életveszélyessé nyilvánították.
Pápai Szilvia kilenc éve igazgatja az intézményt. Huszonhárom éve van a pályán, korábban iskolában is tanított. Az igazgatónő elmondta, jelenleg harmincöt csemete jár hozzájuk, az idén heten ballagtak.

– Épp, amikor kineveztek, akkor zajlott az oviban a nagy átalakítás. Aztán két évre rá közölték, a homokos talaj miatt megcsúsztak a falak, ki kell költöznünk az épületből – magyarázza Pápai Szilvia.

– Átjöttünk az általános iskolába. Egy évet ígértek, sokan át is íratták ideiglenesen a gyermeküket más oviba. Aztán visszajöttek. Már épül az új, műfüves pályával. A tiszteletes és a püspök közbenjárásával 2017-ben láttak munkához a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében. Ha minden jól megy, véget ér a hét szűk esztendő és ősszel átköltözünk az önálló intézménybe.

Az iskolában igencsak zsúfoltan laknak, de a meglévő helyiségekből kihozzák a maximumot. A gyerekek a finom ebéd elfogyasztása után elégedetten mosolyognak, jól érzik magukat, láthatóan nem zavarja őket, hogy egy helyiségben van az étkezőasztal, a játszószőnyeg és a sok, ám mégsem elegendő – kilenc ágyon tizenketten alszanak – kiságy. Az iskolai légkör jó hatással van rájuk. Az egyik kisfiú arra a kérdésre, hogy mivel szeretnek a legjobban foglalkozni, azt mondta, a tanulással. A szobák épp a konyha mellett kaptak helyet, a gyerekek a csörömpölés ellenére is jól alusznak.

Egy mosdón kell osztozkodniuk, és ha az iskolásoknak épp tornaórájuk van az udvaron, mivel nincs tornatermük, a kicsik nem is mehetnek ki.

Nyáron ez nem okoz gondot. Viszont kinti játékok sincsenek, sőt még körbe sincs kerítve a terület. Be is téved egy-két kóbor kutya, amit míg az egyik gyerek simogat, a másik ijedten menekülne tőle. Az óvónők fokozott figyelmét igényli a helyzet, ám nem panaszkodnak, minél változatosabb programok összeállítására törekednek.

Lőrincz Szilvia az óvoda zenenevelője, de már több mint egy évtizede a gyülekezet kántora is egyben. Megtudtuk tőle, nyártól a 950 reformátust számláló gyülekezet is szép templomba járhat. Nemrég adták át a felújított Isten házát, ahol Sápi Zsolt református lelkész tart istentiszteleteket, aki ottjártunkkor épp elutazott. Szilvia azonban készségesen mesélt a gyülekezeti életről, ecsetelte a vakációs gyerekhetet, az évi kétszer megrendezett evangélizációs alkalmakat.

Habár majdnem ezer lelket számlálnak, sajnos itt is érződik a külföldre vándorlás mértéke, vasárnaponként legfeljebb kétszázan ülnek a padokban.

Badalóban 1734 lakos él. Az itteniek jelentős része roma. Közülük is sokan külföldre járnak dolgozni, ezt már Szalai Imre polgármester mesélte.

Idén 15 halálesetre mindössze 8 születés jutott. Az egyik újszülött épp a polgármester unokája. A 8 közül öt roma csecsemő, s az elmúlt években is ilyen tendencia figyelhető meg.

– Páratlan év, ennyi felújítás nem történt még a községben. Fokozatosan megszépülnek az intézményeink, a kultúrház várat még magára – magyarázza a falu első embere.

– A községházára is ráférne már egy kis tatarozás. Még az idén jó lenne hozzálátni, az első dolgunk az lesz, hogy kicseréljük a régi nyílászárókat. Az útjavításra 400 ezer hrivnya lett elkülönítve, ami nagyjából 105 méterre elég.

A decentralizáció jegyében a falu a Beregszász központú kistérségi közösséghez csatlakozna.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó