Putyin az Éjszakai Farkasokkal motorozott a Krímen – Kijev kiakadt

Az ukrán külügyminisztérium határozott tiltakozását fejezte ki vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten előző nap tett újabb látogatása miatt.

A tárca közleménye szerint a látogatást – akárcsak minden más magas rangú orosz tisztségviselő korábbi látogatását – nem egyeztették előzetesen az ukrán féllel, amivel az orosz fél durván megsértette Ukrajna szuverenitását és területi épségét. A minisztérium szánalmasnak nevezte az orosz félnek és az orosz tömegtájékoztatási eszközöknek azon próbálkozásait, hogy az orosz tisztségviselők krími útjait “szokásos belföldi látogatásokként” értelmezzék.

Kijev leszögezte, hogy a Krím és benne Szevasztopol városa Ukrajna szuverén területének szerves részét képezik.

Putyin azért látogatott el a félszigetre, hogy felköszöntse a Kreml irányvonalához hű Éjszakai Farkasok motoros klubot. Putyin a kerek évfordulóról megemlékező eseményre a motorosok vezetője, Alekszandr Zaldosztanov, a “Sebész” társaságában, fekete pólóban és bőrdzsekiben, egy Ural motor nyergében érkezett.

A magát hazafias és hagyományőrző csoportként pozicionáló motorosok 2014-ben szerepet játszottak a Krím orosz elfoglalásában. A klub a náci Németország felett aratott győzelem évfordulója alkalmából minden évben igyekszik felkeresni az elesett szovjet katonák temetőit, ami feszültségforrás Moszkva és több, az Éjszakai Farkasok útvonala által érintett ország kormánya között.

Forrás:

KISZó/MTI

Post Author: KISZó