Hazaváró fesztivál – harmadszor

A KárpátHáz Civil Szervezet és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség Beregszászi Járási Szervezete közös szervezésében Mezőváriban harmadik alkalommal szerveztek hazaváró fesztivált.

Salamon Elemér polgármester megnyitójában köszönetet mondott a támogatóknak a segítségért, hogy immár harmadszor is megszervezhették a fesztivált. A helyieknek pedig azért, hogy közös erővel, összefogással kisebb útjavításokra került sor, majd azon reményét fejezte ki, hogy állami támogatásból hamarosan a teljes felújítás is megvalósul.

A beregszászi konzulátus nevében Fülöp Barna konzul szólt a fesztivál résztvevőihez. A diplomata elárulta, csak rövid ideje él Kárpátalján, de mindig szívesen megy olyan helyre, ahol sok jó magyarral találkozhat.

– A fesztivál nevében szerepel a hazaváró szó, ezzel kapcsolatban két fontos dolog jutott az eszembe. Egyrészt szomorú tény, hogy nagyon sokan külföldön dolgoznak, az viszont reményre ad okot, hogy van kit hazavárni, a családok ismét együtt lehetnek. A magyar kormány és a külképviseletek mindent megtesznek annak érdekében, hogy az emberek itthon boldoguljanak, a családok együtt maradhassanak – fogalmazott a konzul.

Péter Csaba megyei képviselő, a KárpátHáz Civil Szervezet kuratóriumi elnöke kitért a legutóbbi parlamenti választásokra.

– Mint mindenki tudja, nem azt az eredményt értük el, amit szerettünk volna, de mindenképpen pozitívum, hogy megmutattuk, a magyarság össze tud fogni, összezár – fogalmazott a politikus. Péter Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy nagy változásokra lehet számítani az országban, sajnos nem kedvezőkre, ezért fontos a további munka, küzdelem, az összefogás.

Köszöntötte az egybegyűlteket Horváth László, az UMDSZ Beregszászi Járási Szervezetének elnöke, Halász László, a Beregszászi Járási Közigazgatási Állami Művelődési és Turisztikai Osztályának vezetője. Mindketten kultúránk, hagyományaink megőrzésének és átadásának fontosságra hívták fel a figyelmet.

Az ünnepélyes megnyitót követően a színpadot a gyerekek foglalták el. Elsőként a helyi tánccsoport lépett fel, őket a Beregszászból érkezett Street Dance tánccsoport követte. A halábori gyerekek fellépése is nagy sikert aratott.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó