Kilátásban az új IMF együttműködési program

Az Ukrán Nemzeti Bank szerint várhatóan több milliárd hrivnya érkezik a Nemzetközi Valutaalaptól. A program akár négy évig is eltarthat.

Az Ukrán Nemzeti Bank arra számít, hogy az IMF az új makrogazdasági támogatási programja keretében 10 milliárd dollárt különít el Ukrajnának. Erről Dmitro Szologub, a Nemzeti Bank helyettes vezetője beszélt a vele készített interjúban. Ezenkívül az együttműködési rendszernek is meg kell változnia, az előző készenléti helyett ez EFF – kibővített alapkeret – formátumú lesz.

„Általában az EFF program 2,5-4 évig tart. Ezeket a paramétereket használjuk a Nemzeti Bank makrogazdasági előrejelzéseiben is. A program összege az időtartamától függ. Úgy gondoljuk, hogy 5-10 milliárd dollár lesz” – mondta.

Az Ukrán Nemzeti Bank előrejelzése szerint Ukrajna az év végéig megkaphatja az IMF-től az első 2 milliárd dolláros részletet, valamint hasonló összegeket 2020-ban és 2021-ben is.

Emlékeztetőül, az Ukrán Nemzeti Bank vörös vonalat jelölt ki az Nemzetközi Valutaalap számára is, amely után az Ukrajnának történő hitelezés megállhat. Okszana Markarova pénzügyminiszter megjegyezte, hogy az új kölcsönszerződés három évre várható. A korábbi kölcsönök folyósítása gyakran késett, mivel Ukrajna nem hajtotta végre a szükséges reformokat. Volodimir Zelenszkij elnök arról biztosította a közvéleményt, hogy az ukrán kormány továbbra is együtt akar működni a Valutaalappal.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó