Miért várunk sokat a határon?

A határátkelőkön tapasztalható hosszú sorok, több órás várakozások mindenkinek ismerősek. A nap bármely szakában indulunk útnak, elkerülhetetlenül megállít minket egy „felsőbb erő”, melyet csak nagy türelemmel és megértéssel – esetleg élelemmel és elegendő vízzel – élhetünk túl. A Kárpáti Igaz Szó facebook-oldalán közzétett kérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, befolyásolja-e olvasóink utazási kedvét a határon történő hosszú várakozási idő.

A lapunk által készített nem reprezentatív online felmérésre 340 szavazat érkezett. Válaszadóink 75 százalékát elriasztják a kígyózó sorok, míg 25 százalékuk így is nekivág az útnak. A lassan már megszokott több órás várakozás okairól és az állapot kialakulásáról Olena Tracsukot, a Csapi Határőrosztag szóvivőjét kérdeztük.

− A sorok majdnem mindennaposak. A személyautók, a buszok és a kamionok várakozási ideje is megnőtt. Utóbbiakra jellemző a hétvégi európai forgalom korlátozások miatt kialakuló torlódás, máskor viszont folyamatos az átkelésük. A személyautók és buszok megnövekedett forgalma a nyári turistaszezon rovására írható – véli a szóvivő.
Olena Tracsuk kiemelte, az ukrán és a szomszédos országok szolgálatainak munkatársai is teljes kapacitással dolgoznak.

− Az utasforgalom csökkenésére iskolakezdéskor számítunk, addig is maximális erőbedobással végezzük az átléptetést – mondta a szakember. – Ukrajnából történő kilépéskor a szerda és a csütörtök a legzsúfoltabb, hiszen az Olaszországba igyekvő vendégmunkások mellett a nyaralni indulók is ezeken a napokon vannak a legtöbben. Ezenkívül a közelebbi úti célokat választó polgárok a hétvégéken indulnak kikapcsolódni.

Az elmúlt időszakban hivatalos formában nem érkezett panasz a határőrosztaghoz, de az utazóközönség bármikor élhet ezzel a jogával.

A témában megkerestük a magyar oldal illetékes szervét. Az Országos Rendőr-Főkapitányság Kommunikációs Szolgálata türelmünket kérte a kérdés megválaszolásáig. Lapzártánkig sajnos nem érkezett meg a várt üzenet.

A csongori Tamási Ágnes hetente több alkalommal megfordul a Csap– Záhony határátkelőn. Elmondása szerint a várakozási idő változó, legkevesebb 30-40 perc, de előfordult olyan is, hogy 8-12 órát is igénybe vett a határ átlépése. Véleménye szerint a határőrizeti szervek nem tesznek meg mindent a zökkenőmentes és folyamatos átléptetésért.

− Munkámból kifolyólag gyakori „vendége” vagyok a határátkelőknek. Tapasztalataim szerint az ukrán oldal gyorsabban dolgozik, az ellenőrzés viszont a magyar oldalon a szigorúbb. Úgy gondolom, a tiltott dolgokat nagy mennyiségben szállító, napi szinten közlekedő egyéneket kellene tüzetesebben vizsgálni, a turistákat és a családlátogatásra indulókat pedig gyorsan és problémamentesen útjára engedni – mondta Ágnes.

Az Asztély és Beregsurány közötti – gyalogosan is igénybe vehető – határátkelőhely szintén népszerű az utazók körében.

– Sajnos az a tapasztalatom, hogy az ukrán oldalon nincs kialakítva egy rendszer az utazók folyamatos és gördülékeny ellenőrzésére. Ugyanaz a határőr és vámos kezeli a gyalogosokat és az autóval utazókat is. Akik gyakrabban megfordulnak ezen a határátkelőn, azok tudják, hová álljanak sorba – már ha beállnak –, és kinek kell bemutatniuk úti okmányaikat, csomagjaikat – válaszolta kérdésünkre az ungvári Tamási Viktor. – A magyar oldalon ez már jobban bejáratott folyamat. Ott külön munkatárs foglalkozik a gyalogszerrel útnak indulókkal.

Összegezve a fentebb írtakat, aki külföldön keresi a kenyérrevalót, az utazik, aki szabadságát tölti, az szintén, akinek pedig nem muszáj, de utazik… Na, ők tartoznak abba a bátor, netán vakmerő 25 százalékba, akiket senki és semmi nem tántoríthat el céljaik elérésétől.

Csuha Ivett

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó