Új tetőt kap a csapi magyar iskola

Teljes tetőszerkezet-csere van folyamatban a Csapi 2. Sz. Széchenyi István Középiskolában.

– Már tarthatatlan állapotok uralkodtak – nyilatkozta lapunknak Maha László, akit a felújítás részleteiről kérdeztünk. Az igazgató elmondása szerint erre már nagyon rég szükség volt, hiszen az épületet majdnem 65 éve adták át, és a tető azóta egyszer sem volt javítva.

A tartógerendák már elkorhadtak. Időnként törmelékdarabok hullottak az iskola udvarára. Esős időben az osztálytermek folyamatosan beáztak, így a mennyezet néhány helyen elgombásodott.

– Pontosan mikor indultak a munkálatok? Ha már régóta aktuális volt, miért csak most kezdtek bele?

– A nyár elején azonnal hozzáláttunk. Azért csak most, mert a városi önkormányzat most biztosított erre keretet, 3 millió hrivnya körüli össszeget fordítottak rá a költségvetésből.

– Nemsokára itt az új tanév. Befejeződnek addig a munkálatok?

– Nem teljes mértékben. Most az a legfőbb célunk, hogy őszig legalább a nagy része elkészüljön. Úgy értesültem a kivitelezőtől, hogy csak a sportterem felletti rész marad félkész állapotban. Szeptember első heteiben ezzel is végeznek.

– A tető rossz állapota miatt megrongálódott az épület külső vakolata is. Ezzel a problémával mit kezdenek?

– Az lenne a legjobb, ha a tető után a vakolat is frissítésre kerülne. Ígéretet kaptunk rá, hogy ez megtörténik a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány közreműködésével a jövőben. Bekerültünk a magyar Bázisiskola Programba is.

Ennek ellenére nagy örömmel tölti el az iskola vezetését, hogy szeptemberben, a 48 kis elsős már felújított, biztonságos intézményben kezdheti meg tanulmányait. És az sem mellékes, hogy a közelgő 65. évfordulót is egy szebb tanintézetben ünnepelhetik.

Dzsurinec Alexandra,
a KISZó médiatanfolyamának résztvevője

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó