Folytatódik a diplomáciai villongás Kijev és Moszkva között

Nemkívánatos személynek minősítették és kiutasították Ukrajnából Oroszország lembergi főkonzulátusának egyik munkatársát – jelentette több hírportál az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtóosztályának közlésére hivatkozva. Az orosz válasz sem maradt el.

A közlemény szerint az orosz diplomata – akit a jelentésben nem neveztek meg – már elhagyta Ukrajnát. Az SZBU közlése szerint az orosz diplomata valójában hírszerző volt, és a konzulátusi beosztása csak fedőmunka volt számára. Ő volt a kapcsolattartója egy helybeli nyugdíjas volt katonának – egy civil szervezet vezetőjének –, akit az orosz titkosszolgálatok még 2014-ben szerveztek be, és azzal a feladattal bíztak meg, hogy információkat gyűjtsön politikai és más közszereplőkről, az ukrán hadsereg alakulatairól, titkosszolgálatokról, rendvédelmi szervekről, valamint külföldi katonai kiképzőkről az ország nyugati részében. A nyugdíjas – akit a beszámoló szintén nem nevezett meg – neki adta át az összegyűjtött információkat. Az idős férfit őrizetbe vették hazaárulás gyanújával, amiért akár 15 év börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

Válaszul kiutasította a szentpétervári ukrán főkonzulátus egyik alkalmazottját Moszkva. Az orosz külügyminisztérium barátságtalannak és indokolatlannak nevezte az ukrán lépést, hangsúlyozva, hogy arra Oroszország a kölcsönösség alapján kénytelen volt válaszolni.

A tárca szerint az ukrán biztonsági szolgálatok még májusban szervezték meg azt a “provokációt”, amely után a lembergi orosz főkonzulátus egyik alkalmazottját kiutasították. Az orosz minisztérium kifogásolta, hogy az ukrán fél nem bizonyította, hogy a diplomata törvénysértést követett el.

Mint emlékezhetünk, korábban Kijev egy beregszászi magyar konzult is hazaküldött, amire hasonló válaszlépést tett Budapest is.

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó