Kinek nehéz az iskolatáska?

Még röpke két hét, és ismét becsengetnek az iskolákban. A sulikezdés mindenkinek nehéz – a gyerekeknek, a szülőknek, a tanároknak. Vajon mi ennek az oka? Hogyan csökkenthetjük minimálisra a tanév során elszenvedett egészségügyi problémákat és a szellemi megterhelést? – kérdezte a KISZó Mincsuk Alexandra gyermekorvost.

– Sok szülő sietteti az iskolakezdést, s a gyereket hatéves kora előtt beíratja a tanintézetbe. Indokolja ezt bármi is?

– Helytelenül gondolkodik az a szülő, aki úgy hiszi, az a néhány hónap nem számít. A szakemberek nem véletlenül hangoztatják, hogy csakis a hatéves kor elérése után ültessük a gyereket iskolapadba. Csak ekkor válik ugyanis iskolaéretté, idegrendszere ekkortól képes a terhek elviselésére. Ezek hiánya kihathat a sikeres előmenetelre, jóval fáradékonyabb mind fizikai, mind szellemi téren. Nem érdemes tehát sietni.

– A tanév elején sok gyermek gyakran betegeskedik, fáradtságra panaszkodik, rossz az étvágya. Mi váltja ki ezeket a tüneteket?

– Az első osztályos számára – még a testileg-lelkileg érettek esetében is – nagyon nehéz az első két hét. Hisz teljes egészében megváltozik a napirendje, idegen emberek veszik körül, új elvárásoknak kell megfelelnie és az eddigiektől merőben eltérő tevékenységgel kell foglalkoznia. Nem könnyű a szeptember az ötödik osztályba lépőknek sem. Az eddigi egy tanár helyett – akinek már megszokták a beszédstílusát, alkalmazkodtak az elvárásaihoz – most számos, különböző természetű és temperamentumú felnőttel kerül kapcsolatba, amit mindenképpen stresszként élnek meg. Azonkívül a 10–12 éveseknél pont ekkor kezdődik a nemi érés is. Az endokrin rendszer átalakulásai miatt lankadhat a gyerek figyelme, emlékezőképessége. Gyakran előfordul, hogy az ötödik osztály közepére idegrendszeri rendellenességek lépnek fel. Rosszul alszanak, egyesek agresszívak, míg mások passzívak lesznek. Félelmeik lehetnek, dadogni kezdenek, étvágytalanságra panaszkodnak. A felső osztályosoknak az előttük álló érettségi és a felvételi vizsgák okoznak folyamatos stresszt.

– Hogyan segíthetünk nekik?

– Nagyon egyszerű tanácsokkal, melyeket, mivel a felnőttek számára szükségtelennek tűnnek, nem tartatnak be velük. A legfontosabb a helyes napirend. Hiába ódzkodik tőle az egész család, a racionális időbeosztás segít az adaptációban és abban, hogy a gyerek jól érezze magát az iskolában. Később – december, február táján, amikor nő a megterhelés, viszont fogyóban az erő – sem lesz ugyanis könnyebb. A napirend egyik legfontosabb összetevője a teljes értékű reggeli, na és a jó alvás. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy sem az elemi osztályosok, sem a felsősök nem pihennek eleget. Pedig a legkisebbeknek tíz-tizenegy, az általános iskolásoknak kilenc-tíz, a felsősöknek nem kevesebb mint nyolc órát kellene pihenniük. A többség nem tartózkodik eleget a szabadban, az ajánlott napi két és fél, három óra helyett legfeljebb harminc percet tölt a friss levegőn.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó