Tényleg tartós lesz a hrivnya erősödése?

Az utóbbi hónapokban nemzeti valutánk erősödését tapasztaljuk. Szakemberek ezt a nyári időszak velejárójának tartják. Ilyenkor ugyanis a lakosság kevesebb gázt, elektromos áramot használ, nő a mezőgazdasági termékek exportja és ezzel együtt a valuta mennyisége is az országban. A Kárpáti Igaz Szó facebook-oldalán közzétett kérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, olvasóink szerint kitart-e a hrivnya szárnyalása a továbbiakban.

A lapunk által készített nem reprezentatív online felmérésre 254 szavazat érkezett. Válaszadóink 85 százaléka biztos a hrivnya visszaesésében, míg 15 százalékuk hisz a további erősödésben. A témában megkerestük Vitalij Szerzsanovot, az Ungvári Nemzeti Egyetem közgazdasági karának dékánját.

− Az árfolyam alakulása a kereslet és a kínálat találkozásától függ. Ezeket az együtthatókat különböző tényezők befolyásolják. Megkülönböztetünk üzleti (rövid távú) és strukturális (hosszú távú) faktorokat. Az elsőhöz többnyire a pszichológiai ráhatások – szakemberek véleménye, bankárok nyilatkozatai – tartoznak, míg a második csoport ennél szélesebb körű – kezdte a beszélgetést a közgazdaság-tudományok doktora.

– A hosszú távú tényezők közé az infláció mértéke, az ország fizetési mérlege, a termelékenység és a GDP növekedése tartozik.

Vitalij Szerzsanov szerint a hrivnya erősödése a külföldi valuta nagyfokú beáramlásának köszönhető.

− A mezőgazdasági termékek exportja, az olaj- és gázár csökkenése, a külföldi befektetők pozitív hozzáállása és az ukrán államkötvények értékesebbé válása mind nemzeti valutánk erősödését idézte elő. Ezek együttes hatása észlelhető napjainkban.

A KISZó-kérdés válaszai alapján megfigyelhető negatív szemlélet arra enged következtetni, hogy olvasóink már nem hisznek a fellendülésben.

− Az emberek hitetlensége a 2008-as valutagyengülésre vezethető vissza. Reményeim szerint sikerül visszaszerezni a hrivnyába vetett bizalmat, hiszen Ukrajna hatalmas ország, tele kihasználatlan lehetőségekkel – vélekedett Vitalij Szerzsanov.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó