IV. Borzsovai Hazahívogató Lecsófesztivál

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a lecsó, ez az egyszerű, ám annál ízletesebb és százféleképpen elkészíthető magyar étel nagy népszerűségnek örvend vidékünkön is, mind az, hogy rövid időn belül immár második alkalommal rendeznek lecsófesztivált. Tiszacsoma után a hétvégén Borzsován tartottak hazahívogató lecsófesztivált.

A nagyszerű rendezvényt a Borzsa-parti üdülőhely még megmaradt pavilonjaiban szervezték meg nyolc csapat részvételével. Hét gárda a település és a környező falvak főzni szerető és tudó asszonyaiból és férfijaiból tevődött össze, egy pedig

Tiszaörsől, Borzsova magyarországi testvértelepüléséről érkezett.

Az érdeklődők megannyi más, finom ételt is megkóstolhattak, így például bográcsgulyást és ízletes fánkot. Akadt olyan csapat, amelyik a bogrács alatti tüzet a lecsó elkészülte után sem hagyta kialudni, benne fóliába tekert, szalonnadarabokkal megtűzdelt krumplit sütött, ami ugyancsak mindenkinek ízlett.

Többféle lecsó készült. A borzsovai asszonyok például a házi kolbásszal, füstölt szalonnával, tojással ízesített mellé egy csirkemájjal megbolondított változatot ajánlottak a zsűri figyelmébe. A másik, ugyancsak borzsovai, Levendula elnevezésű csapat szalonna és kolbász nélküli vegetáriánus variáció mellett döntött, melyet a végén tejes, tejfölös habarással sűrítettek.

A helyi községháza csapata darált sertéshúsból és kacsamellből készült húsgombóccal tálalta a bográcsban illatozó ételt.

Elárulták, ez egy olyan hirtelen jött, kreatív ötlet volt részükről, amit másoknak is szerettek volna a figyelmébe ajánlani. Akárcsak azokat a nyári kedvenceket, melyeket az alkalmi szakácsasszonyok rizzsel, tarhonyával, káposztával vagy éppen gombával ízesítettek. A tiszaörsiek sem maradtak el kreativitás terén: náluk a cukkinis, kolbásztökös, kakukkfűvel ízesített lecsó lett a nyerő.

A bírálóbizottság egyébként nem csupán az elkészült étel állagát, ízét vizsgálta, hanem azt is, milyen ötletes volt a tálalás. No meg azt vette szemügyre, milyen kellemes vendégváró környezetet tudtak varázsolni a csapatok a számukra biztosított pavilonból.

A megnyitón Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora elmondta, a népszerűsége és elkészítésének változatossága révén

a lecsó a jövőben Kárpátalja egyik névjegyévé válhat.

Olyan népi ünnepélyeket lehet majd szervezni ezen étel mögé, amely több ezres tömegeket vonz majd. Fülöp Barna, a beregszászi konzulátus konzulja a rendezvény hazahívogató jellegét emelte ki. Szimpatikus, hogy az itthon maradottak hazavárnak mindenkit, aki most kényszerűségből szülőföldjétől távol van. Ferenci József helyi polgármester köszönetet mondott azoknak, akik tevőlegesen támogatták a rendezvényt. Seder Ilona főszervező, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke arról számolt be, hogy négy évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal indították útjára a fesztivált. S a versenyben részt vevő csapatok számának gyarapodása azt jelzi, hogy a kezdeményezés az itt élők körében egyre népszerűbb. Csizmár Sarolta, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnökhelyettese kiemelte:

Kárpátalja, ezen belül az itteni magyarság gasztronómiája olyan gazdag, hogy méltán tarthat számot a más régiókból,

illetve más országokból érkező vendégek érdeklődésére. Végezetül Szanyi György református lelkész Isten gazdag áldását kérte a hazahívogató ünnepség valamennyi résztvevőjére.

A megnyitó után a színpadon kezdetét vette a több órán át tartó kulturális műsor, melyen elsőként az óvodások léptek fel. A rendezvényre teljes műsorral érkezett Kisbégányból az Erzsébet tánccsoport, illetve Haláborról a Tiszavirág néptáncegyüttese, melyek a helyi iskola hagyományőrzőivel együtt a Kárpát-medence számos tájegységének néptáncát mutatták be. Fellépett még Pál Zsanett, aki népszerű slágereket, népdalokat adott elő. A kulturális eseményre a koronát a Beregszász Dixieland Band tette fel, amelynek nagyszerű muzsikusai virtuóz játékukkal ezúttal is belopták magukat a nézők szívébe.

A gyerekeket ugrálóvár, csúszda és trambulin várta, a felnőttek pedig nagyszerű kézművestermékeket, házi készítésű lekvárokat, illatos szappanokat, kézműves ajándéktárgyakat vásárolhattak.

Eredményhirdetéskor kiderült, hogy továbbra is a hagyományos lecsó a nyerő, a borzsovai Konyha ördögei csapat lett az első szalonnás, kolbászos, sonkás egytálételükkel.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó