Péter atya – a közösségteremtő

Számtalan csapatépítő program, különleges rendezvény, emlékezetes kirándulás – soha nem volt még ilyen izgalmas a hitélet ebben a kis városban! Mindez Thurzó Péter atyának és segítőinek köszönhető.

– Nem unatkozunk, mióta Péter atya hozzánk került – mondják egyöntetűen a hívek.

Az atya Egerből érkezett Kárpátaljára, mindössze 4 éve szolgál Csapon és a környező kisebb falvakban. Azonban ez a rövid idő is elég volt ahhoz, hogy teljesen felvirágoztassa az egyházi életet, valamint kizökkentse az embereket a szürke egyhangúságból.

Eddig megvalósított tervei és elért eredményei fiatalos lendületével és fáradtságot nem ismerő mentalitásával magyarázhatóak legjobban. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a közösségen belül minden korosztály kellő figyelmet kapjon: a kicsiktől kezdve az ifjúságon keresztül egészen a nyugdíjasokig.

Elmondása szerint mindig azt tartotta a legfontosabbnak, hogy egy egymást lelkileg támogató, csapatot kovácsoljon a hívekből.

A visszajelzések és a szemmel látható változások azt igazolják, hogy ez a terv tökéletesen halad.

– Egyházközségünk „élő szerkezet” – folyamatos kihívások előtt álló és nehézségekbe ütköző közösség. Azonban együtt, az Úr segítségével és Thurzó atya vezetésével minden akadályt leküzdöttünk. Senki és semmi nem állhat a közösség szilárd működésének útjába! – így jellemezte a csapi hitéletet Kovács Natália, a közösség egyik aktív tagja.

Az atya fáradhatatlan munkája nem csak az összekovácsolódott közösségben mutatkozik meg. Minden évben több tábor megszervezésével biztosítja a hittanos gyerekek élménydús nyarát. Az idén ezek közül kettő Kerekhegyen, egy Balatonalmádin és egy Csapon valósult meg.

Az idősebbek zarándokutakon, kirándulásokon vehetnek részt, bel- és külföldön egyaránt. Év közben jótékonysági batyus bálok, lelkigyakorlatok, triduumok, kézműves napok, teadélutánok vagy éppen hittel kapcsolatos moziestek várják a híveket. Emellett a nagy ünnepek előtt közös ételosztást tartanak a rászorulók számára a város központjában.

Természetes, hogy ilyen mértékű teljesítményhez mindenkinek szüksége van segítségre. Péter atya mögött is egy remek csapat áll, melynek tagjai mindenben segítik és támogatják. Többek között ennek a csapatmunkának köszönhető az is, hogy nemrég sikerült teljesen felújítani a templomot. Illetve az antik orgonát is megjavítatták, amely már évtizedek óta használatlanul állt.

Péter atyának nagy tekintélye van a gyerekek és fiatalok körében. Legtöbben nem csupán lelkipásztorként, hanem melegszívű barátként is tekintenek rá. És ez az idősebbek esetében is érvényes.

A hívek nagyon szeretnék, ha jelenlegi plébánosuk még hosszú ideig szolgálna náluk. Az atya is hasonlóan érez, mivel – elmondása szerint – a szívéhez nőtt ez a közösség, és imádkozik azért, hogy a lehető legtovább maradhasson.

Dzsurinec Alexandra,
a KISZó médiatanfolyamának résztvevője

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó