Szent István ünnepe az Ungvári várban

A Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) és a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet szervezésében a történelmi egyházak és civilszervezetek támogatásával ökumenikus szertartásra, és új kenyér megszentelésére került sor a megyeszékhelyen.

Az ünnepséget dr. Dupka György, a MÉKK elnöke nyitotta meg és üdvözölte a vendégeket.

Ünnepi beszédet mondott Magyarország Ungvári Főkonzulátus képviseletében Kuti László. Az első beosztott konzul Áder János köztársasági elnök nevében átnyújtotta a Magyar Arany Érdemkeresztet dr. Györke Magdolna nyelvésznek, ungvári egyetemi tanárnak és Őrhidi László nagydobronyi gazdálkodónak, a Pro Agricultura Carpathica Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnökének.

Szólt a megjelentekhez dr. Zubánics László történész, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, illetve dr. Füzfa Balázs a szombathelyi egyetem irodalomtörténésze is. A magyarországi vendég a Szombathely környéki egyik településen sütött kenyeret adott át Dupka Györgynek.

Az ökumenikus szertartásban részt vett Héder János ungvári református lelkész, KRE főjegyzője, P. Janig Péter kisegítő lelkész, aki Petenko Miron atyát, az Ungvári Római Katolikus Templom plébánosát helyettesítette, valamint Szkoropádszky Péter atya, a Palágykomoróci Görög Katolikus Parókia vezetője.

A kenyérszentelés után elhangzott a Himnusz, majd a jelenlévők megkoszorúzták a várudvaron lévő turul-emlékművet, ahol Hajgató Tamás beregszászi konzul mondott beszédet.

A rendezvényt mások mellett megtisztelte jelenlétével Rezes József, a megyei Közigazgatási Hivatal Nemzetiségi és Vallásügyi Főosztályának vezetője, Kulin Judit,
a KMKSZ Ungvári Szervezet elnöke, az Ungvári 10.sz. Dayka Gábor Középiskola igazgatója, Csordás László irodalomtörténész, a KVIT elnöke és mások.

Forrás:
KISZó/Facebook

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó