Katasztrofális a szeméthelyzet a Nagyszőlősi járásban

Hetek óta önállóan kénytelenek megszabadulni a háztartási hulladéktól a Nagyszőlősi járás települései. Ki elégeti, ki gyűjti, mások településük határán szabadulnak meg a fölöslegessé váló szeméttől. Az egyre terebélyesedő illegális lerakók már-már ökológiai katasztrófával fenyegetnek.

Majd egy hónapja nem szállítja el a szemetet az AVE vállalat a járásból. Ennek oka, hogy augusztus 8-án lejárt a szerződése a kommunális tulajdonban lévő munkácsi hulladékteleppel. A tulajdonos nem hosszabbította azt meg. A problémának egyetlen megoldása lenne, ha végre megépülne az évek óta tervben lévő hulladék-feldolgozó üzem.

Az AVE vezetősége még 2010-ben felkérte a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatást, illetve Tanácsot, hogy utaljanak ki egy 35 hektáros földterületet az üzem részére Ilonokújfaluban. Hatalmas költségen elkészült a tervdokumentáció, ám mivel a település lakossága nem járult hozzá, az üzem építéséből semmi nem lett. Kútba esett annak összeszerelése egy másik felajánlott helyen, Fakóbükk, Felsősárad és Ilonokújfalu között is: települések lakosai sem adták áldásukat a projektre.ű

Arról, milyen stádiumban van a szemétprobléma megoldása, körvonalazódik-e egyáltalán valamilyen megoldás rá, sem Nagyszőlős, sem a járás vezetősége nem volt hajlandó nyilatkozni a riportereknek. Ezért egyelőre nincs megnyugtató válasz arra, vajon meddig kell még a háztartásoknak őrizgetniük a felgyülemlő szemetet.

 

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó