Megnyitotta kapuit a IV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem

Egy évtizedes kihagyás után ismét megrendezték a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemet. Az ötnapos rendezvényt a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége a Momentum Doctorandus szervezettel karöltve hívta újra életre.

A megnyitón dr. Bajkai István, a magyar országgyűlés képviselője felidézte első szabadegyetemeit, melyek egyik fontos üzenete az volt, hogy amit komolyan veszünk, abból jó dolgok születnek. Hangsúlyozta: reméli, hogy a kárpátaljai magyarok szeretnének megmaradni magyarnak, megőrizni magyarságukat.

– Kárpátalja az egyik legnehezebb helyzetben lévő Kárpát-medencei régió. Mi ezt érzékeljük Magyarországon, tisztelettel és csodálattal nézünk azokra, akik szülőföldjükön akarnak megmaradni. Biztatjuk és bátorítjuk ezeket a családokat, hiszen

az ő kitartásuk nélkül a magyarság megmaradása lehetetlen lenne – zárta beszédét a képviselő.

Dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár rendkívül fontosnak tartja, hogy a hétköznapi problémákon túl tudjunk beszélni a jövőnket befolyásoló komoly témákról is.

A Kárpátaljai Nyári Egyetem fő támogatója a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület.

– Hét évvel ezelőtt kerültem kapcsolatba a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesülettel, melynek célja, hogy minél több gyermek és fiatal arcára mosolyt csaljon – jegyezte meg Nedeczky Lilla, az egyesület elnöke.

Gyebnár István gratulált a szabadegyetem megszervezéséhez. Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja úgy vélekedett: ez az alkalom azt mutatja, hogy emelkedik a magyar nyelvű oktatás színvonala, a kárpátaljai fiatalok közösségépítő kedve pedig változatlan. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az új ukrán politikai vezetés helyreállítja a nemzetiségek jogait, biztosítja megmaradásukat.

– A szabadegyetem megmutatja, hogy a kárpátaljai magyarságnak, az itt élő fiatalságnak nemcsak hangja és ereje, de jövője is van – jelentette ki Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának első beosztott konzulja. – A kárpátaljai magyar jövő valóra váltására ezek az alkalmak biztosítanak teret és lehetőséget.
Csáky Csongor véleménye szerint minden olyan esemény, mely közösséget teremt, érdemes a támogatásra. A Rákóczi Szövetség elnöke felszólalását egy idézettel zárta, miszerint

„az igaz ügyet az Isten sosem hagyja el”.

– A társtalanság szomorú sors – kezdte köszöntőjében Veres Márton. A Magyar Ifjúsági Konferencia Egyesület elnöke úgy fogalmazott: a két szervezet egymásra találása bizonyítja, hogy az összefogás eredményt hoz. Hozzátette: minden kezdet nehéz, de valamit újrakezdeni talán még nehezebb.

Kosztur András, a Momentum Doctorandus elnöke örömmel jegyezte meg, hogy mertek nagyot álmodni. Köszönetét fejezte ki a támogatásért mindazoknak, akik hozzásegítették a szabadegyetemet az újjáéledéshez.

– Mindig a nehézség volt az, ami a magyar embert megtartotta magyarnak Kárpátalján és egyaránt a Kárpát-medencében. Őszintén remélem, hogy a nyári egyetemről emberileg és szakmailag is gazdag tapasztalattal térhetnek haza a résztvevők – zárta a megnyitót Bence Norbert, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének elnöke.

A következő négy napban kerekasztal-beszélgetések, természet- és társadalomtudományi előadások, pszichológiai és motivációs beszélgetések, sportlehetőségek, kézműves, illetve irodalmi programok várják az érdeklődőket.

Csuha Ivett

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó