Kívül-belül megújult Isten háza

Megszokhattuk, hogy a kárpátaljai intézmények, legyen az óvoda, iskola, kórház, vagy templom, felújítása magyarországi támogatással valósul meg. A badalói református templom is anyaországi segítséggel tatarozták, de a helyi közösség is sokat tett azért, hogy vasárnap immár a kívül-belül megújult Isten házában hallgathassák az igét.

Zán Fábián Sándor köszöntőjében kihangsúlyozta, a badalói templom különleges, ugyanis

a helyiek nem csak a támogatásra alapoztak, ők is jelentős mértékben hozzájárultak a munkálatokhoz.

– Azt kívánom ennek a közösségnek, hogy ma is, holnap is, évtizedek, vagy évszázadok elteltével is járjanak rendszeresen istentiszteletekre, legyen számukra kedves ez a hajlék – zárta szavait a Kárpátaljai Református Egyház püspöke.

Sápi Zsolt helyi lelkész az előzményekről beszélt. Mint mondta, 2014-ben a parókia javításával kezdték, majd, Istentől erőt kérve a folytatáshoz 2015-ben már tarthattak egy hasonló hálaadó istentiszteletet a templom teljes körű, szakszerű belső felújításáért és bővítéséért.

– Ezt követően újabb biztatást kaptam, így 2017-ben a presbitériummal eldöntöttük, hogy megkezdjük az előkészületeket a templom külső felújítására. Magyarország kormánya jóvoltából hozzáláthattunk ehhez a munkához is, de előtte még önerőből rendbehozták a templom tornyát, idén tavasszal pedig elkezdtük a külső munkát – mondta a lelkész. Hozzátette, meggyőződése, hogy a badalói református egyházközség temploma a település legnagyobb kincse, ugyanis tükrözi a gyülekezet lelki állapotát, ami most nagyon rendben van.

Az alkalomra sok vendég érkezett határon innen és túlról, többek mellett Mező István Mózes, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának titkárságvezetője, aki hangsúlyozta,

közös felelősségünk, hogy úgy járuljunk hozzá szűkebb és tágabb közösségünk növekedéséhez, hogy szemünk előtt távlatában a haza java lebegjen.

– A magyar kormány egyházpolitikájának alappillére, hogy a közös értékeinkre alapozva nyújtson segítő kezet és lehetőségeket az egyházközösségek megerősítéséhez és növekedéséhez. Legyen szó anyagi vagy erkölcsi támogatásról, a kitűzött cél nem változik, ne csak az épületek, hanem a közösségek is épüljenek – zárta szavait a politikus.

Nagy Béla, a KRE főgondnoka a helyi összefogás példáját méltatta, majd köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, a beregszászi konzulátus nevében Gyebnár István konzul köszöntötte az egybegyűlteket. Szólt az ünneplőkhöz továbbá Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Csoma Zoltán, Szatmárcseke polgármestere, Hadnagy István, a Beregi Egyházmegye főgondnoka. A badalói önkormányzat nevében Jakab Margit jegyző osztotta meg gondolatait a megjelentettel. A környékbeli települések lelkészei egy-egy igét idéztek, mint ahogy a badalói egyházközség magyarországi testvérgyülekezeteinek képviselői is.

Az ünnepi istentisztelet a badalói gyülekezet szolgálatával zárult, végül a vendégek megkoszorúzták a templom falán lévő Petőfi-emléktáblát.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó