Mi befolyásolja az ingatlanárakat?

Ukrajnában folyamatosan kúsznak felfelé az ingatlanárak. A legnagyobb ingatlanhirdetési portál adatai szerint az elmúlt évben a használt lakások ára 6,7 százalékkal drágult országos szinten. A megyeszékhelyek közül Ungváron volt a legnagyobb mértékű a drágulás, közel 14 százalékkal, azaz több mint 5 ezer dollárral többért kelnek el a lakások, mint egy éve ugyanekkor. Az egyszobás lakások ára 30, a kétszobásoké 45, a háromszobásoké átlagosan több mint 50 ezer dollár körül mozog. Mi várható az ungvári ingatlanpiacon? – kérdezte a KISZó Soltész István ungvári ingatlanközvetítőt.

– Mivel magyarázható az ilyen nagymértékű árrobbanás?

– Az ingatlanárak változása a legtöbb országban, így Ukrajnában is a béremelkedéstől vagy épp a gazdasági növekedéstől függ, így a lakásdrágulás üteme részben ezeknek a függvénye. Ami az ungvári lakáspiacot illeti, itt mindig is magasabbak voltak az árak, a többi megyeszékhelyhez képest, – természetesen Kijevet nem sorolnám ide. Ez legfőképp azzal magyarázható, hogy négy európai uniós tagországgal is határos Kárpátalja, emellett soknemzetiségű és nagyon toleráns emberek élnek itt, ami sokak számára igen vonzó.

– Meddig drágulnak még a lakások?

– Erre a kérdésre nehéz válaszolni. Amíg tehát a gazdaság jó teljesítményt mutat, és a bérek is folyamatosan növekednek, addig a lakásárak emelkedhetnek.

– Milyen a kereslet és a kínálat az ungvári ingatlanpiacon?

– Ahogy az elmúlt 5-6 évben, most sincsenek kígyózó sorok az ingatlanirodák előtt, viszont az elmúlt egy évben kicsit megélénkült a piac. Óriási a kínálat a használt ingatlanok piacán. Elsősorban az egy- és a kétszobás lakások a legkelendőbbek, ezek igény esetén hamarabb is eladhatók.

– Kik jelenleg a potenciális vásárlók?

– Teljesen változó, jelenleg sokan vásárolnak befektetési céllal ingatlant. Az emberek nem bíznak a meggyengült bankrendszerben, így inkább lakásba fektetik a megspórolt pénzüket. Vannak vevők Belső-Ukrajnából, akik elsősorban a határ közelsége miatt vesznek itt ingatlant. Továbbá nagyon sok kárpátaljai dolgozik külföldön, és az ott megkeresett pénzét ily módon fekteti be. De akadnak tehetős szülők, akik a gyermekük egyetemi tanulmányai idejére inkább lakást vesznek, – amit később a gyerek örököl –, minthogy albérletet fizessenek. A lakások iránti kereslet nagyobb, mert ezeknek kisebb a fenntartási költségük, mint egy háznak.

– Mire érdemes odafigyelni használt lakás vásárlásánál?

– Elsősorban annak korára, az építésnél használt anyagokra, és legfőképp arra, hogy milyen helyen találhatók Én a vevőimet le szoktam beszélni a 40-50 éves ingatlanokról, ugyanis ezeknek rengeteg rejtett hibájuk van. Óva intek mindenkit a panel-lakásoktól, ha tehetik, akkor inkább téglaépítésűt válasszanak. Fontos szempont a hőszigetelés megléte is.

– Az emberek többsége milyen szempontok alapján választ ingatlant?

– Teljesen változó. Van, aki a pénztárcájához mérten keres lakást. Míg mások bizonyos negyedekbe, polgári lakókörnyezetekbe szeretnének költözni, ezek általában a tehetősebb kliensek. A belvárosi rész igen népszerű, de irtózatosan drága. Van, aki a munkahelyéhez közel szeretne lakni, mást a közelben lévő iskolák, óvodék és a szupermarketek vonzanak.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó