DobóFeszt: ma is van üzenete az egri diadalnak

– A falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében – mondta Orosz Ildikó, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet elnöke a VI. DobóFesztet megnyitó beszédében szombaton délután az ungvári járási Császlócon, utalva arra a hazafias buzdításra, amellyel a várkapitány lelkesítette katonáit az ostrom előtt.

– Jegyezzük ezt meg és ebből táplálkozzunk akkor, amikor nekünk otthont, hazát, családot, ügyet kell védeni – hangsúlyozta a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora a település központjában felállított színpadon. Orosz Ildikó örömét fejezte ki azért, hogy immár harmadik alkalommal vasárnap ezt az ünnepet Szerednyén is megtartják. Kiemelte Dobó István, az egri vár megvédésével egyúttal feltartóztatta a törököt, így ez a vidék, nem került török kézre, ezért a kereszténység és keresztény kultúra védelmezőjeként tekinthetünk rá.

Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja köszöntőjében kiemelte, hogy erőt lehet meríteni egykori őseink hősiességéből és nagyságából. Ilyen nevezetes személyiség Dobó István, aki rendelkezett az adott korszak minden sajátosságával, és annak nagyon fontos szereplője volt.

– Nagy hadvezér, nagy stratéga, igazi katonaember, ugyanakkor korának jelentős birtokszerzője volt

– elevenítette fel Dobó nagyságát a diplomata. – Eger 1552-es ostromakor a várparancsnok nagy hősiességről, hazaszeretetről tett tanúbizonyságot, hiszen a sokszoros túlerő ellen megvédte a várat, amivel negyven évvel visszavetette az oszmán-török hadak magyarországi előrenyomulását. Szilágyi Mátyás fontosnak nevezte, hogy ezeket a példákat a mai, fiatal nemzedék is megszívlelje, tudatosítsa, és méltán büszke legyen arra, hogy egykoron ezen a tájon olyan emberek éltek, akik hazájukat védték, és áldozatot vállaltak a haza szabadságáért, megvédéséért.

Kovácsik Antónia, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezető konzulja beszédében utalt arra, hogy ő egy másik eseményről, a külképviselet által szervezett ungvári III. hUNGary Festről érkezett. Kiemelte, hogy mindkét esemény kicsit összehozza az embereket, erősíti a láthatatlan kötelékeket.

Balogh Lívia köszöntőjében elmondta, hogy külön köszönet illeti a császlóci és a szerednyei önkormányzatot, hogy felvállalták, hogy megtartják, emelik és beemelik a köztudatba Dobó István kultuszát ebben a járásban, ahol egykoron a Dobó birtokok elterültek. Az Ungvári Járási Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője kiemelte,

ma Kárpátalján úgy kell védeni az anyanyelvünket, a magyar nyelvet, mint Dobónak egykoron az egri vár bástyáit,

hozzátette ehhez a harchoz mindenkire szükség van, hiszen ez az érték mindannyiunk értéke.

– Örömmel és büszkeséggel tölt el minket, hogy hatodik alkalommal adhatunk otthont az eseménynek – fogalmazott köszöntőjében Roják Mária. Császlóc polgármestere kiemelte, az egész nem valósulhatott volna meg anélkül a 40-50 fős asszonycsapat nélkül, amelyik évek óta összedolgozik e nemes cél érdekében.

A megnyitót követően népzenei kavalkád vette kezdetét a színpadon. Az Ungvári járás műkedvelő együttesei magyar, szlovák, román és ukrán népzenét, illetve néptáncokat adtak elő. A fellépések mellett a család minden tagjának kínáltak kikapcsolódási lehetőségeket a szervezők, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet. A kicsik kipróbálhatták az ingyenes kézműves foglalkozásokat, a felnőttek zamatos borokat és magyaros ételeket kóstolhattak. A program megkoronázásaként este Pély Barna, húsz éve a magyar könnyűzenei élet egyik meghatározó alakja ad koncertet.

A DobóFeszt vasárnap Szerednyén folytatódik. Az eseménysorozat egyik médiaszponzora a KISZó.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó