A parlament elfogadta az elnök menesztéséről szóló törvényt

245 igen szavazattal a Legfelső Tanács elfogadta a Volodimir Zelenszkij által beterjesztett Impeachment törvénytervezetet.

A képviselők egy ülésen kétszer is voksoltak, azaz első és második olvasatban is jóváhagyták az államfő leváltását lehetővé tevő jogszabályt. A 1012. szám alatt iktatott dokumentum szerint az államfőt abban az esetben lehet elmozdítani hivatalából, amennyiben hazaárulást, vagy más bűncselekményt követ el. A megvádolási eljárást írásban kell kezdeményezni, a dokumentumon ott kell lennie a képviselők többsége kézjegyének. A megvádolás elfogadása után az ügyben az Alkotmánybíróságnak és a Legfelsőbb Bíróságnak is döntést kell hoznia, hatályba lépéséhez a parlamenti képviselők háromnegyedének igen szavazata szükséges.

Impeachment – megvádolás vagy megvádolási eljárás egy olyan, számos országban létező alkotmányos eljárás, amelynek során az ország törvényhozó szerve az ország vezetőjét leválthatja. A megvádolás különbözik a visszahívás intézményétől, ahol a választók bizalmát elvesztő választott vezetőket népszavazás útján váltják le.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó