Kárpátalja a Balaton partján

A Kárpátaljai Szövetség szeptember 6-8. között immár sokadik alkalommal rendezte meg Balatonföldváron a kárpátaljai találkozót, melyen most is közel kétszázan vettek részt. A háromnapos találkozóra a Balaton partján lévő Riviéra Park Hotelben került sor, a Kárpátaljáról elszármazott magyarok nagy-nagy örömmel, meghatódva fogadták a busznyi, Kárpátalján élő honfitársaikat, akik egy évet vártak az újabb találkozásra. Megszokott, hogy a rendezvény alkalmával egy-egy emlékpadot állítanak híres kárpátaljainak. Ezúttal Kerényi Gyula Pro Urbe-díjas építész, a Vérke-parti öregdiákok találkozója megálmodójának nevével díszített padot avattak, ami mögé egy szakurafát ültettek.

– Kerényi Gyula nagyon sokat tett a beregszásziakért, a háború után azon fáradozott, hogy a lerombolt házakat felújítsák, 1998-ban bekövetkezett haláláig számos épületet hozott helyre – emlékezett Kerényi Gyulára Benza György, a Kárpátaljai Szövetség elnöke. – De nemcsak a beregszásziak emlékeznek rá jó szívvel, hanem más kárpátaljaiak is,

ugyanis ő volt az, aki az öregdiákokat, később pedig a kárpátaljai magyarságot összetartotta.

Mi ezt a szép hagyományt folytatni kívánjuk, ezért a Kárpátaljai Szövetség elnöksége részéről, az a döntés született, hogy az idén harmincéves szövetségünk elődjének, a Vérke-parti Öregdiákok Szervezete alapítójának emlékpaddal adózunk – tette hozzá. Kerényi Gyuláról megemlékezett az unokája, a szintén ezt a nevet viselő Gyula is, aki Benza Györggyel leplezte le a padot.

A folytatásban Lelkipásztornak lenni Kárpátalján címmel kerekasztal- beszélgetésre került sor Radvánszky Ferenc mezőkaszonyi református lelkész, Marosi István beregszászi görög katolikus pap, Mészáros Domonkos római katolikus pap, illetve Taracközi Ferenc, a beregszászi református gyülekezet vezető lelkésze részvételével. A találkozón azt szűrhettük le, hogy Kárpátalján lelkésznek lenni kiváltság, kihívás és egyben küldetés is. Az is kiderült, hogy a különböző felekezetek közötti kapcsolat jó, s ezt kell fenntartani. A résztvevők érdeklődéssel figyelték a komolyzenei műsort is.

A dr. Seremet Sándor történész, a szövetség elnökségi tagja által vezetett konferencia témája Kárpátalja elszakítása, avagy 100 éves a Saint Germain-i szerződés volt. A könyvbemutató és filmvetítés már jóval kötetlenebb volt, a Party-Max táncmulatság hajnalig tartott. Az idei balatonföldvári találkozó ökumenikus istentisztelettel zárult, ahonnan mindenki élményekkel, feltöltődve tért haza.

Benza György lapunknak elmondta,

igyekeznek fenntartani a fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő szövetséget, az alapítókhoz hűen az a céljuk, hogy segítsenek az otthon maradottakon, és minél több fiatalt szervezzenek be a szövetség munkájába.

Ezt színes programokkal, karitatív munkával próbálják elérni.

– Örvendetes, hogy az egészen fiatalok is érdeklődnek a szövetség munkája iránt, annak ellenére, hogy a világ más lett, mindenki rohan, pláne a nálunk sokkal fiatalabb nemzedék. Mi ösztöndíjjal igyekszünk segíteni a kárpátaljai fiatalokat, egyetemistákat. A pályázati felhívás megjelenik a szövetség honlapján, ennek keretében

50-75 ezer forintos ösztöndíjakat tudunk adni, fejtette ki a Szövetség elnöke.

– Miért tartják fontosnak, hogy évről évre megszervezzék a balatonföldvári találkozót?

– Ez mára már hagyomány, amit nem fogunk megbontani. Nem beszélve arról, hogy a három nap alatt olyan gondolatok fogalmazódnak meg és olyan eszmecserékre kerül sor, amelyek révén növekszik a résztvevők aktivitása. Sok olyan honfitársunk van, aki először csupán kíváncsiságból jön el, aztán rájön, hogy a szövetség valóban róluk szól, értük van, így aktívvá válnak, és visszajáró vendégek lesznek.

Hegedűs Csilla

(Balatonföldvár-Ungvár)

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó