Megkezdte munkáját a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság

Az első munkanapokon a bíróság akár 3500 ügyet is kaphat.

A Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróságnak a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) és a Korrupcióellenes Ügyészség (SAP) joghatósága alá tartozó büntetőeljárásokat kell mérlegelnie. Mind az új, mind pedig a más bíróságokon meghallgatott ügyek is hozzá tartoznak.

Ukrajna nemzetközi partnerei sürgették a specializált bíróság létrehozását, mint a korrupció elleni küzdelem egyik elemét.

Közvetlenül a korrupcióellenes bíróság működésének megkezdése után azonban káosz alakulhat ki, mivel legalább három és fél ezer esetet kaphat meg a testület más bírósági szintektől.

„A bíróknak a másodlagos és néha a régi ügyekre kell majd összpontosítaniuk, amelyek évek óta az általános bíróságoknál porosodtak. Ugyanakkor a korrupcióval kapcsolatos top-ügyek vizsgálata lassan történik a bírák túlterheltsége miatt” – mondta Olena Scserban, a Korrupcióellenes Központ jogásza.

A fellebbviteli testület azon ügyekkel foglalkozik majd, melyek értéke ötszázszorosa vagy annál többszöröse a minimálbér összegének. Jelenleg ez az érték 968 ezer hrivnya.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó