A ruszin vezetőkkel Kárpátalja autonómiájáról is tárgyalt a cseh elnök

Milos Zeman fogadta a Kárpátaljai Ruszinok Világtanácsának képviselőit. A megbeszélés fő témája Kárpátalja autonómiája volt – tájékoztatott a pravda.com.ua a Szabadság Rádió hírére hivatkozva.

A delegáció tagjai közt olyan szervezetek képviselői is voltak, amelyek sérelmezik az Ukrajnában élő ruszinok elnyomását, illetve szoros kapcsolatban vannak Oroszországgal – állapítja meg a hírportál. Az elnöki rezidencián lezajlott megbeszélésen jelen volt Vaszil Dzsuhan, a Kárpátaljai Ruszinok Világtanácsa csehországi szervezetének elnöke, Mihajlo Tjaszko, a világtanács alelnöke, és Dmitro Szidor, az Ukrán Pravoszláv Egyház (Moszkvai Patriarchátus) pópája. A kárpátaljai egyházi személlyel kapcsolatban a pravda.com.ua megjegyzi, hogy 2012-ben szeparatizmus vádjával háromévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

A találkozóra annak kapcsán került sor, hogy a kárpátaljai ruszinok (a jelenlegi Kárpátalja) 100 éve került Csehország kötelékébe.

Cseh források szerint a találkozón megvitatták Kárpátalja megye Ukrajnán belüli autonómiájának kérdését. Mihajlo Tjaszo kijelentette: „az ukrán hatalom mind a mai napig nem ismeri el, nem tiszteli nyelvünket, kultúránkat”. A cseh elnök ígéretet tett arra, hogy a ruszinok problémáiról beszélni fog Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A pravda.com.ua emlékeztet: Milos Zeman szoros kapcsolatokat tart fenn Oroszországgal, illetve az olyan ruszin szervezetekkel, melyek a ruszinság ukrajnai elismerését és Kárpátalja autonómiáját szorgalmazzák.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó