Ukrán–magyar viszony: enyhülés a láthatáron?

Ukrajnának erőfeszítéseket kell tennie a Magyarországgal fennálló alapvető problémák megoldására, anélkül, hogy átlépne saját nemzeti érdekeinek “vörös vonalán” – jelentette ki Dmitro Kuleba európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes Brüsszelben, arra az újságírói kérdésre válaszolva, aggódik-e Kijev Trócsányi László volt magyar igazságügy-miniszter szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosi jelölése miatt.

“Először is, az Európai Unió dolga, hogy kit, milyen posztra nevez ki. Másodszor, bármelyik európai biztos automatikusan képviseli az egész unió érdekeit, és nem csak egy országot. Harmadszor pedig, mély meggyőződésem szerint meg kell oldanunk az alapvető problémákat Magyarországgal, anélkül, hogy átlépnénk a “vörös vonalunkat”, megvédve nemzeti érdekeinket. Ez kulcsfontosságú” – idézte az Ukrinform hírügynökség a tisztségviselőt.

Kuleba szavai szerint nem szabad Magyarországra úgy tekinteni, mint “valamifajta démonra az EU-ban, amely ellenünk van”. “Ez egy olyan ország, amelynek megvannak a saját nemzeti érdekei, mint ahogy nekünk is a magunk nemzeti érdekei. Meg kell állapodnunk velük, mert érdekeink nagymértékben egybeesnek” – hangsúlyozta.

Kijev és Budapest viszonyában az elmúlt években feszültségeket okozott egyfelől az Ukrajnában elfogadott új oktatási, valamint a nyelvtörvény, másfelől a kettős állampolgárság intézménye, amelyet az ukrán jogszabályok nem ismernek el. Az említett két törvény Budapest és a kárpátaljai magyarok szervezetei szerint sértik az Ukrajnában élő magyar kisebbség szerzett nyelvhasználati jogait.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó