Bemutatkozott az új egészségügyi miniszter

Sajtótájékoztatón mutatkozott be az újonnan megválasztott egészségügyi miniszter. Zorjana Szkaleckaja elmondta, milyen intézkedéseket tart elsőrendű fontosságúnak. Az új tárcavezetőnek, elődjéhez hasonlóan nincs egészségügyi végzettsége, jogi diplomát szerzett. A Kijevi-Mogiljai Nemzeti Egyetem jogi karának dékánhelyettesi székéből került a parlamentbe. Elvált, két gyermek édesanyja. Korábban nyíltan kritizálta Zelenszkij csapatát. Egyik legnagyobb támogatója volt az Uljana Szuprun által megkezdett reformoknak, számos tévéműsorban reklámozta az újításokat. Amikor az újságírók kritikusan megjegyezték, hogy a szférában egyelőre minden a régi vagy romlott a helyzet, azt válaszolta, a nagy átalakításokhoz hosszú időre van szükség.

Szkaleckaja első sajtótájékoztatóján többek között kifejtette, még mindig nincs minden ukrajnai lakosnak szerződése a családorvossal, de 2020-tól megkezdik az egészségügyi ellátás második szintjének a reformját is. Aktív munka folyik ezen a téren, de ahhoz, hogy a Nemzeti Egészség Szolgálat közvetítésével ez megtörténjen, egyelőre nincs meg minden feltétel. Hangsúlyozta,

legfontosabb feladatának a fertőző betegségek megelőzését tartja.

És lényeges a fellángoló járványokra való gyors reagálás is. Mivel jelenleg erre nincs egységes módszer, állítása szerint a régiók Kijevtől várják az erre vonatkozó parancsot. A tárca a jövőben nagyobb figyelmet kíván fordítani a felnőttek vakcinálására is.

A miniszter pontokba szedve demonstrálta tevékenységének főbb irányait.

Ezek között szerepel az egészségügyi reagálási jegyzőkönyvek kidolgozása, az elérhető gyógyszerek program folytatása,

a mentőszolgálat fejlesztése (ezen belül az infrastrukturális miniszterrel egyeztet majd az utak állapotáról, melyek létfontosságúak a gyorssegély hatékonysága szempontjából), a transzplantológia kibontakoztatása (aktív munka folyik a transzplantológiai törvény kidolgozása terén), a lakosság életkorának és a születések számának emelése.

– A tárca elegendő szakemberrel rendelkezik, a tervekről ideje áttérnünk a konkrét rendeletekre és utasításokra – emelte ki a miniszter.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó