A mentelmi jog eltörlése üzenet a társadalomnak

Az új kijevi parlament egyik első döntése a képviselők mentelmi jogának eltörlése volt. Ehhez kapcsolódott legutóbbi KISZó-kérdésünk, arra voltunk kíváncsiak, hogy ettől jogkövetőbb állampolgárokká válnak-e az ukrán honatyák. Az általunk megkérdezett szakember szerint a mentelmi jog eltörlése üzenet volt a társadalom felé.

A szavazás eredménye valamelyest lehangoló képet festett, ugyanis az emberek háromnegyede, vagyis 75 százaléka szerint ezt követően sem változik semmi, ebből kiderült, hogy a válaszadók 25 százaléka vélekedett úgy, hogy a mentelmi jog megvonása visszatartó hatású lesz.

A kérdéssel kapcsolatban megkerestük Viktor Pascsenko politológust. Arra voltunk kíváncsiak, miért pont most fogadták el ezt az alkotmánymódosítást és megérett-e erre az ukrán politikum.

– Gyakorlatilag évek óta napirenden szereplő kérdésről van szó, de eddig egyetlen parlamentnek sem sikerült ezt végigvinnie, talán azért, mert igazán nem is szorgalmazták – kezdte a szakember. – Ukrajnában megjelent egy politikai akarat, amely le akarja rombolni a korábbi rossz beidegződéseket. Nem véletlenül kezdték a mentelmi jog eltörlésével, ugyanis ennek erős pszichológiai hatása van a társadalomra.

A képviselők felsőbbrendűségét számolták fel ezzel, azt a középkori szokást, ami korábban gyakran mérgezte a hatalom és a nép kapcsolatát.

Az Ukrajnában egy éve megjelent politikai erő folyamatosan azt hangoztatja, hogy mindenki egyenlő, így a politikusok sem különbek bármely állampolgárnál, így nem élvezhetnek prioritásokat. Ez egy hosszú folyamat, és nagy valószínűséggel sok idő fog még eltelni, míg ezt a törvényt megfelelően alkalmazzák majd. A jogrendünkben ettől függetlenül még mindig különleges marad a parlamenti képviselők státusza, az igazságszolgáltatásra is ráférne egy komoly reform, hogy a mentelmi jog eltörlése valódi erővel bírjon. Így ennek egyelőre csak pszichológiai hatása van, és azt sem tartom kizártnak, hogy

még maguk a honatyák sem hiszik el, hogy a törvény betűje ugyanúgy, mint másra rájuk is érvényes lesz – fogalmazott Viktor Pascsenko.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó