Széljegyzet: Pottyantós megoldás

Korábban rendre vidékünk unikum jellegét emelték ki az ukrán központi sajtóorgánumokban megjelenő riportok, az utóbbi időkben inkább negatív példaként kerülünk terítékre. Aligha fogjuk örömmel emlegetni azt a sztorit sem, amely vezető helyen szerepel a kijevi írott és elektronikus sajtóban.

Történt pedig, hogy a Huszti járás egyik településének iskolájában egy első osztályos gyerek belecsúszott a helyi iskola pottyantós budijába, és majdnem belefulladt. Életét osztálytársainak köszönheti. A kicsinyek a pedagógusokhoz rohantak segítséget kérni, akik kihúzták a srácot a fekáliából. Egyes információk szerint a járásban nem ez az első klotyóba esési történet.

Az ember olvassa a hírt, és hitetlenkedve rázza a fejét: egyáltalán megtörténhet ilyen a 21. században? Nos, a jelek szerint igen. És – bár ezen a téren nincsenek tapasztalataim, legfeljebb feltételezéseim – aligha csak a Huszti járásban, s aligha csak Kárpátalján.

Valóban: hogyan néznek ki vajon a második otthon(!) illemhelyei? Nincsenek illúzióim. Ne is legyenek, jegyezi meg egyik ismerősöm. Állítja, a legtöbb tanintézményben még mindig a higiénia legalapvetőbb követelményeire is fittyet hányó pottyantósok dominálnak. Úgy véli, kivételt legfeljebb azok a magyar tannyelvű iskolák képeznek, melyeket a magyar állam újított fel.

Egy másik ismerősöm egy másik oldalról és erős cinizmussal kommentálja a történeteket. A korábbi szakminiszter, Lilija Hrinevics oktatáspolitikájának alappillére: az iskolákban az oktatás nyelve a legfontosabb, emlékeztet a közelmúltra. Mellékes, hogy a gyerekek milyen áldatlan körülmények között tanulnak – rossz fűtés, vízhiány stb. –, s hogy ez a gyerek majdnem belefulladt a klotyóba. Nem gond, a lényeg, hogy süllyedés közben államnyelven kiabáljon segítségért. Mert egyébként ki sem mentik, állítja. Ez utóbbiban persze nem vagyok biztos. S abban sem – mivel péntek 13-án történt –, hogy e babonások által közutálatnak örvendő dátummal lehetne összefüggésbe hozni ezt az esetet.

A probléma orvoslására azonban lenne egy receptem. Arra kellene kötelezni – helyi, járási, megyei szinten – a leginkább felelős öt személyt, hogy munkaidőjük alatt csakis guggolós, lyukas klozetokra járjanak. Mérget veszek rá, hogy már a legelső pottyantások alatt megszületne a gyors és szükséges megoldás.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó