A cél a fiatal kutatók kinevelése

A GENIUS Jótékonysági Alapítvány idén is meghirdette a Zrínyi Ilona Kárpátaljai Magyar Szakkollégium kutatói ösztöndíjat, melynek felvételi vizsgájára csütörtökön került sor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Apáczai Csere János Könyvtárénak központi olvasótermében.

A vizsga megnyitóján Váradi Natália, a jótékonysági alapítvány irodaigazgatója elmondta, az elmúlt években a legtöbb jelentkező 33 fő volt, most 21-en vannak, vagyis ennyien mérettetnek meg a 16 fős zsűri előtt.

– Az ösztöndíjprogram fő célja a kárpátaljai magyar fiatal kutatók kinevelése, és kutató pályára való állítása. 25 helyünk van, de ahogy már az elmúlt években is tapasztalható volt, nem mindig ítéli meg ennyit a hallgatóknak a szakmai bizottság. Volt, hogy mindössze tíz fő kapott ösztöndíjat, hiszen nagyon fontos, hogy csak az arra érdemeseket támogassák – hangsúlyozta az irodaigazgató.

Ezt követően szekcióként kezdetét vette az érdemi munka. A felvételi vizsgák eredményeit már aznap kihirdették – 18 fiatal kutató előadását értékelték pozitívan.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó