A MUTI is bemutatkozott a Tureurocentren

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az ungvári Bagolyvárban rendezték meg a 18. „Tureurocentr – Zakarpattya 2019” nemzetközi turisztikai kiállítást és vásárt, melyen 70 kiállító várta ajánlataival az érdeklődőket. Kárpátalja mellett az ország tizenegy megyéje is élt a bemutatkozás lehetőségével, valamint Magyarországról, Szlovákiából, Romániából és Csehországból tizenöt külföldi kiállító is érkezett.

Az érdeklődők ízelítőt kaphattak az adott régió, város vagy turisztikai desztináció idegenforgalmi potenciáljából. A brossúrák, tájékoztató füzetek és szórólapok mellett a kárpátaljai kiállítók nagy hangsúlyt fektettek a vendégszeretet, helyi ételkülönlegességek, borok, ásványvizek, sajtok, hús- és méztermékek bemutatására. A rendezvény elsősorban szakmai esemény, ahol az ágazat szereplői megismerkedhetnek egymás kínálatával, célja, hogy elősegítse a turisztikai szféra együttműködését és a kapcsolatok kiszélesítését.

Itt mutatkozott be először hivatalosan a Magyar–Ukrán Turisztikai Iroda (MUTI) amely közös standon állított ki a Kárpáti Igaz Szóval.

Opalenik András, az iroda megálmodója lapunknak elmondta, hogy az első számú cél a bemutatkozás és a kapcsolatfelvétel volt az ukrajnai és magyarországi kiállítókkal, ami állítása szerint jól sikerült. Reményét fejezte ki, hogy a kapcsolatfelvételből a közeljövőben gyümölcsöző együttműködést tudnak kialakítani.

– A kiállításon résztvevő turisztikai régiók képviselőinek sikerült vázolnom milyen céllal jött létre az iroda – fogalmazott az irodavezető.

– Sajnos a turisztikai ágazat tevékenységének megyei szintű koordinációja számos kívánnivalót hagy maga után: az állami/önkormányzati szektor továbbra sem képes rugalmasan kezelni a piaci kihívásokat,

a civil szféra pedig, nem képes sem egységes elképzelést, sem pedig koordinált tevékenységet felmutatni. Ezt a problémát szeretnénk kezelni egy koordinációs központ létrehozásával és működtetésével. Korábban hasonló kezdeményezések működtek a megyeszékhelyen, azonban ezek legnagyobb sajnálatunkra megszűntek. A visszajelzések alapján egy komoly űrt sikerülhet betölteni – húzta alá.

Denisz Man, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Gazdaságfejlesztési és Kereskedelmi Főosztályának vezetője kérdésünkre, hogy milyen jelentőséggel bír az esemény, elmondta, a kiállítás legfontosabb törekvése a kárpátaljai turizmus lehetőségeinek hatékonyabb kihasználása és fejlődési ütemének gyorsítása.

– Jelenleg azon dolgozunk, hogy javítsuk a szolgáltatások minőségét és menedzselését, amihez elengedhetetlen a konzultáció és a tapasztalatcsere, amelyre itt évről évre sor kerül – fogalmazott a hivatalnok. – Komoly húzóerőt jelent, hogy

itt mindig a szféra legjobbjai állítanak ki,

lehet, hogy itt mindenki a konkurense a másiknak, de az egészséges konkurencia előre visz, segít a felzárkózásban azoknak, akik esetleg egy kicsit el vannak maradva. Kárpátalja fekvése ideális arra, hogy hidat képezzen Európa és Ukrajna között, multikulturális jellege szerepet játszhat abban, hogy egy találkozási hely legyen a külföldi és az ukrajnai befektetők számára.

– Amikor Kárpátaljáról kérdezik, mit szokott ajánlani, mit keressen fel egy ide látogató turista?

– Attól függ, mi érdekli az illetőt. Amennyiben a termál- és ásványvíz miatt érkezik, akkor a Szolyvai, Beregszászi, Huszti és Nagyszőlősi járást ajánlom,

amennyiben valaki aktív időtöltésre vágyik, akkor a hegyvidéki Kőrösmező, Ökörmező és Nagyberezna vidékét javaslom.

Ha a gasztronómia érdekli, akkor bor- és sajtutat lehet látogatni, amennyiben a történelmünk és a vidék kultúrája vonzza, akkor vártúrákon vehet részt az érintett.
Az idei vásáron több magyarországi régió mutatta be kínálatát, Budapest, Hajdúszoboszló, Nyíregyháza, Debrecen, Hévíz, Miskolc képviseltette magát sok-sok csábító ajánlattal.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó