Akik lelkesen tekintenek a jövőbe

A beregszászi járási Makkosjánosi évről évre épül, szépül. Felújított községháza, orvosi rendelő, sportpálya, szálloda, iskola, óvodák, református és katolikus templomok gazdagítják a települést. Emellett éttermek, borházak és üzletek sora várja a helyieket és a vendégeket. De legfontosabb az emberek egymás iránt érzett tisztelete, a segítőkészség és az összefogás, ami jellemző a községre.

A vasárnapi falunap is az összefogás eredménye, amit hagyományosan a Barna György Stadionban tartottak. A délelőtti órákban futballmérkőzésekre került sor, a hivatalos megnyitón ismertették a település történelmét, majd bemutatták a vendégeket, akik között ott volt Petruska István, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatás elnöke, Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Halász László, a járási kulturális és turisztikai osztály vezetője, Bíró Tibor járási képviselő.

Barta István, Makkosjánosi polgármestere kifejtette, egy rendkívül nehéz, ám sikeres év vége felé közelednek, hiszen útépítésekre, óvodafelújításra került sor, tehát a fejlődés útjára léptek, s a jövőben is ezen az úton szeretnének haladni. A falu első embere köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a falunap megszervezéséhez, testvértelepüléseik Göd és Zétény képviselőinek és a meghívott vendégeknek pedig azért, hogy együtt ünnepelnek velük a szép őszi napon.

– A falunap mindig a helyi önkormányzat, a helyi kezdeményezés, a polgári értékek ünnepe, hiszen ilyenkor értékelhetik az elért eredményeket, és lelkesen tekintenek a jövőbe – emelte ki köszöntőjében Szilágyi Mátyás, a beregszászi konzulátus főkonzulja. A diplomata kifejtette, Magyarország is igyekszik hozzájárulni a kárpátaljai fejlődéshez, nagy öröm, hogy a testvértelepülések is bekapcsolódnak ebbe, és támogatják a „kistestvéreket”.

Jókívánságait mondta el továbbá Tóth Miklós megyei képviselő, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség alelnöke, Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, és csatlakoztak hozzájuk a testvértelepülések vezetői is.

A járási közigazgatás, a járási tanács és a makkosjánosi önkormányzat előterjesztésével a Beregszászi Járás Posztumusz Tiszteletbeli Polgára címet Babják Béla, a járási tanács egykori képviselője, a beregszászi húskombinát volt igazgatója kapta, aki nemcsak a Beregszászi járásért, hanem Jánosiért is sokat tett. A díjat unokája, Babják Brigitta vette át Barta Istvántól.

Mint az lenni szokott, a megnyitó után a színpadot a fellépők foglalták el. Előbb a makkosjánosi és balazséri óvodások műsorát láthattuk, a kulturális programok keretében felléptek a helyi és a zápszonyi műkedvelő csoportok, a Krisztina tánccsoport, és Ljudmila Palamarcsuk énekesnő. A nap folyamán tombolajegyeket lehetett vásárolni. A fődíj egy okostelefon volt, emellett számos értékes nyeremény talált gazdára. A gyerekeket körhinta, légvár várta, az ingyenes kézműves foglalkozásokon kipróbálhatták az arcfestést, pokrócszövést, szappankészítést, gyöngyfűzést.

Este Kocsis Janika magyarországi előadó zenész-énekes szórakoztatta a falunap résztvevőit.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó